Foto: DELFI

Valsts policija pret Saeimas deputātu Aldi Gobzemu (LK) sākusi kopumā deviņus administratīvo pārkāpumu procesus, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) pārstāve Gita Gžibovska.

Gobzems pirmdien, 6. decembrī, devās izbraucienā uz četrām pilsētām, nesaskaņojot pasākumus, kā to paredz likums "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem". Politiskās partijas "Likums un kārtība" reklāma liecina, ka Gobzems bija plānojis nesankcionētus pasākumus rīkot Tukumā, Talsos, Ventspilī un Liepājā.

Jau ziņots, ka Gobzems sākotnēji aizturēts Tukumā, bet tad atbrīvots. Vēlāk viņš atkārtoti aizturēts Ventspilī. Politiķa ieraksti sociālajos tīklos liecina, ka pēc pulksten 20 viņš atbrīvots pēc atkārtotās aizturēšanas.

Kā informē Gžibovska, pret pasākuma organizatoru sākti vairāki administratīvo pārkāpumu procesi. Tukumā ierosināti procesi par nepakļaušanos amatpersonu likumīgajām prasībām, par likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" pārkāpumiem un par Ministru kabineta 720. rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" prasību neievērošanu. Talsos pret pasākuma rīkotāju sākti procesi par likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" pārkāpumiem un par Ministru kabineta 720. rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" prasību neievērošanu. Savukārt Ventspilī procesi sākti par likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" pārkāpumiem, par MK 720. rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" prasību neievērošanu, par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām pārtraukt likumpārkāpumu un par sīko huligānismu.

VP norāda, ka tāpat uzsākti vairāki administratīvo pārkāpumu procesi pret citiem nesankcionētās sapulces dalībniekiem un tiks vērtēta arī pārējo sapulces dalībnieku atbildība. Valsts policija aicina neapmeklēt šādas nesankcionētas sapulces un ievērot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības, lai nepieļautu vēl lielāku Covid-19 infekcijas izplatību risku, radot lielāku veselības apdraudējumu gan pašiem pasākuma apmeklētājiem, gan apkārtējiem.

Jau iepriekš Saeimā portālam "Delfi" atzina, ka deputātu aizturēt administratīvā procesa ietvaros var tikai ar Saeimas piekrišanu.

Satversmes 29. pants nosaka, ka Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima. Vienlaikus šis pants paredz, ka Saeimas locekli var apcietināt, ja to notver pie paša nozieguma pastrādāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!