Foto: Valsts robežsardze
Krimināllieta pret deviņiem Vjetnamas pilsoņiem par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu, lieta pret diviem policistiem un diviem bijušajiem prokuroriem, kriminālprocess par marihuānas audzēšanu kūtī ir dažas no lietām, kurās jūlija sākumā prokuratūra vai nu sākusi kriminālvajāšanu, vai arī tās nodevusi izskatīšanai tiesā.

Portāls "Delfi", pēc aģentūras LETA ziņām, piedāvā uzzināt, par kādiem pārkāpumiem lietas sāktas un kāda bijusi to virzība.


Foto: Valsts policija

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā persona apsūdzēta par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu lielā apmērā, kā arī par tabakas izstrādājumu nelikumīgas pārvietošanas lielā apmērā organizēšanu un vadīšanu.

Kā informēja Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe, apsūdzētais vīrietis, realizējot savu noziedzīgo nodomu, vienojās par vairāku angāru īri, lai tajos nelikumīgi uzglabātu tabakas izstrādājumus.

Apsūdzētais no pirmstiesas izmeklēšanā nenoskaidrotas personas nelikumīgi iegādājās un nelikumīgi uzglabāja tabakas izstrādājumus - 4,88 miljonus cigarešu bez akcīzes nodokļa markām. Cigarešu kopējā vērtība bija 633 871 eiro. Turklāt apsūdzētais vīrietis organizēja un vadīja tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu - tika pārvadāti 3,52 miljoni cigarešu "Prince" bez akcīzes nodokļa markām. Šo cigarešu kopējā vērtība bija 457 177 eiro.

Tādējādi saskaņā ar apsūdzību apsūdzētais ar savām darbībām valstij nodarīja zaudējumu nenomaksātā akcīzes nodokļa veidā 417 765 eiro apmērā, tas ir, lielā apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzība personai uzrādīta par noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikuma 221.panta 3.daļā.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Foto: stock.xchng

Talsu rajona prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā divi vīrieši apsūdzēti par marihuānas neatļautu sēšanu un audzēšanu kūtī.

Apsūdzētie 2015.gada nogalē internetā apguva marihuānas audzēšanas procesu un vēlāk Talsu novadā, kādā no bijušajām govju novietnēm, ierīkoja speciālu telpu kaņepju neatļautai sēšanai un audzēšanai, informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Apsūdzētie vīrieši iesēja no Nīderlandes atvestās, kā arī internetā pasūtītās kaņepju sēklas. Stādus atbilstoši kopjot, apsūdzētie kopumā izaudzēja 119 kanabisu saturošus augus. Kopumā kratīšanā tika izņemti 1,76969 kilogrami ar narkotiskās vielas saturošajiem augiem.

Turklāt abi vīrieši apsūdzēti arī par to, ka viņi pēc neatļautas narkotisko vielu saturošo augu izaudzēšanas ievāca vairākus kanabisa stādus.

Lieta nodota Talsu rajona tiesai. Prokuratūra ar apsūdzētajiem vienojusies par vainas atzīšanu un sodu.

Foto: LETA

Ģenerālprokuratūra jūlija sākumā nolēmusi sākt kriminālvajāšanu pret diviem bijušajiem prokuroriem un divām Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes amatpersonām.

Ņemot vērā, ka pirmstiesas izmeklēšana krimināllietā nav pabeigta, plašāku informāciju prokuratūra šobrīd nesniegs, teica prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Lai arī prokuratūra plašāku informāciju nesniedz, jau iepriekš izskanējis, ka 2015.gadā lieta tika sākta pret VP Kriminālistikas pārvaldes priekšnieku Uģi Araku un Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāju Vilni Ulmi. Tāpat lietā figurēja vēl kāds Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), lietu nododot Ģenerālprokuratūrai, paziņojumā presei rakstīja, ka amatpersonas, izmantojot dienesta stāvokli, veikušas nelikumīgas darbības ar fiziskas personas datiem, kas izpaudās kā prettiesiska DNS paraugu iegūšana un izmantošana no vairākām personām.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersonas mēģinājušas pieprasīt kukuli no kādas privātpersonas par lēmuma par aresta uzlikšanu mantai atcelšanu.

Kriminālvajāšanu tika lūgts sākt pēc Krimināllikuma pantiem par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Dienesta pārbaudē konstatēts, ka Araks ir pārkāpis likumu. Tagad šī amatpersona ir Kriminālpolicijas vecākais inspektors.

Ulmis un vēl viens Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors Vladimirs Krupskijs no prokuratūras aizgājis pēc paša vēlēšanās.

Foto: Shutterstock

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta kāda grants un smilts karjera izstrādes uzņēmuma pilnvarota persona - prokūrists - par apzināti nepatiesu cita uzņēmuma maksātnespējas procesa pieteikumu un krāpšanu.

Kā informēja prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, apsūdzētā persona tiesai iesniedza ar tās parakstu apliecinātu pārstāvētā uzņēmuma rēķina kopiju, kurā bija norādītas patiesībai neatbilstošas ziņas, tādējādi izdarot pārkāpumu - viltota dokumenta izmantošanu. Ogres rajona tiesa ar 2014.gada 21.jūlija spriedumu nosprieda prokūrista iesniegto pieteikumu par minētā uzņēmuma maksātnespējas procesa pasludināšanu atzīt par nepamatotu un to noraidīt.

Ar šādām darbībām apsūdzētā persona, mēģinot panākt minētā uzņēmuma maksātnespēju, kas pamatota ar viltotajā rēķinā norādītajām nepatiesajām ziņām, mēģināja ar viltu izkrāpt no uzņēmuma neeksistējošu parādu 75 000 eiro apmērā.

Turklāt apsūdzētais tā paša gada vasarā, būdams jau norādītā uzņēmuma prokūrists, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai iesniedza maksātnespējas procesa pieteikumu pret parādnieku - vēl kādu citu uzņēmumu, lūdzot atzīt minētā uzņēmuma maksātnespēju. Arī šajā gadījumā prokūrists tiesai iesniedza rēķina kopiju, kurā bija norādītas patiesībai neatbilstošas ziņas. Tādējādi apsūdzētā persona mēģināja ļaunprātīgi īstenot maksātnespējas procesa mērķi, lai maksātnespējas procesa laikā iegūtu prasījuma tiesības 75 000 eiro apmērā.

Maksātnespējīgā uzņēmuma administrators, konstatējot, ka apsūdzētais nevar pierādīt prasījuma pamatojumu, pērn martā prasījumu atzina par nepamatotu.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētā persona pie kriminālatbildības saukta pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem, tostarp par dokumentu viltošanu, nepatiesu maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu, kā arī krāpšanu. Par to apsūdzētajai personai var draudēt arī cietumsods.

Lieta izskatīšanai nodota Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Foto: LETA

Alūksnes rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukti deviņi Vjetnamas pilsoņi par Latvijas valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu personu grupā.

Kā informēja prokuratūras preses pārstāve Kristīne Sutugina, saskaņā ar vienošanās protokoliem no 6.jūnija līdz 8.jūnijam ieskaitot apsūdzētās personas kopā ar vienu nepilngadīgu Vjetnamas pilsoni, ejot ar kājām ārpus vietas, kur atļauta robežas šķērsošana, bez ceļošanai derīgiem dokumentiem personu grupā tīši nelikumīgi šķērsoja valsts robežu virzienā no Krievijas uz Latviju.

Ar apsūdzētajām personām jūnija otrajā pusē ir noslēgtas vienošanās par vainas atzīšanu un sodu. Alūksnes rajona prokuratūras prokurore nosūtījusi ierosinājumus tiesai par minēto vienošanos apstiprināšanu.

Lietas nodotas vienošanos apstiprināšanai Alūksnes rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!