Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 30. oktobrī lēmis nosūtīt atpakaļ prokuratūrai krimināllietu, kurā māte un patēvs apsūdzēti savas desmit gadus vecās meitas Diānas Kozlovskas slepkavībā 2007. gadā Dobelē.

Pirms diviem gadiem Zemgales apgabaltiesa attaisnoja abus apsūdzētos - meitenītes māti Baibu Kozlovsku un mātes draugu Andreju Kuļijevu. Saskaņā ar AT lēmumu prokuratūras celtā apsūdzība neatbilda likuma normām.

Kā portālu “Delfi” informēja AT, apsūdzētā sieviete atzīta par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā par meitas slepkavību Dobelē 2007. gada augustā. Savukārt apsūdzētais vīrietis atzīts par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā par mazgadīgās pavešanu netiklībā un sevišķi smaga nozieguma pēdu iepriekš neapsolītu slēpšanu.

AT lēmums nav pārsūdzams. Līdz ar to apelācijas instances tiesas lēmums stājies spēkā, norāda AT.

Apelācijas instances tiesa secinājusi, ka celtā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likuma prasībām, kas noteic apsūdzības saturu. Turklāt, ceļot šādu apsūdzību, pārkāptas apsūdzētā tiesības uz aizstāvību. Tāpat tiesa atzinusi, ka apsūdzēto piedalīšanās inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos nav pierādīta, tādēļ nosūtījusi lietu prokuratūrai izmeklēšanas turpināšanai.

Lieta Augstākajā tiesā nonāca saistībā ar prokurora kasācijas protestu. Augstākā tiesa norādījusi, ka prokurors kasācijas protestā nav apstrīdējis apelācijas instances tiesas atzinumus par to, ka celtā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likuma prasībām. Turklāt liedz apsūdzētajiem iespēju pret to aizstāvēties.

Savukārt kasācijas instances tiesa, izvērtējot apelācijas instances tiesas atzinumus pēc savas iniciatīvas, atzīstot tos par nepamatotiem un atceļot apelācijas instances tiesas lēmumu šo iemeslu dēļ, nepamatoti pasliktinātu apsūdzēto stāvokli lietā. AT atzinusi, ka, pastāvot neapstrīdētiem apelācijas instances tiesas atzinumiem par to, ka celtā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likumam un liedz apsūdzētajiem iespēju pret to aizstāvēties, attaisnojoša sprieduma atcelšanai, atsaucoties uz prokurora kasācijas protestā norādītajiem argumentiem, nav tiesiska pamata.

Jau vēstīts, ka 2013. gada martā Zemgales apgabaltiesa desmit gadus vecās dobelnieces Diānas Kozlovskas slepkavībā apsūdzēto meitenītes māti Baibu Kozlovsku un mātes draugu Andreju Kuļijevu attaisnoja. Toreiz prokurors Pāvels Sondors pauda pārliecību, ka pierādījumi bijuši pietiekami, lai abus apsūdzētos notiesātu.

Meitenes māte apsūdzēta par nepilngadīgā slepkavību pēc Krimināllikuma 117. panta 12. punkta. Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Savukārt sievietes draugs apsūdzēts par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo pēc Krimināllikuma 162. panta 2. daļas. Par šādu noziegumu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tāpat vīrietis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 313. panta 2. daļas - par noziedznieka, kā arī nozieguma izdarīšanas rīku un līdzekļu, nozieguma pēdu vai noziedzīgā kārtā iegūtu priekšmetu iepriekš neapsolītu slēpšanu, ja slēpjamais noziegums ir sevišķi smags. Par to tiesa var piemērot sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Vēl vīrietis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 228. panta 1. daļas - par kapa, apbedījuma urnas, apbedīta vai neapbedīta līķa apgānīšanu. Par šo likumpārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

1997. gadā dzimusī Diāna Kozlovska 2007. gada 14. augustā izgāja no mājām Dobelē, bet tā paša gada 8. septembrī viņas mirstīgās atliekas tika atrastas netālu no dzīvesvietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!