Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesā trešdien sāka uzklausīt apsūdzēto liecības, taču pirmie - bijušais telekompānijas "Latvijas Neatkarīgā televīzija" (LNT) īpašnieks Andrejs Ēķis un polittehnologs Jurģis Liepnieks – savas liecības nolēma sniegt vien rakstiski.

Saskaņā ar likumu, apsūdzētie drīkst paši izlemt – sniegt liecības un atbildēt uz jautājumiem, vai to nedarīt. Šajā gadījumā Ēķis nolēmis iesniegt vien rakstveida liecību, bet uz jautājumiem atbildes nesniegt.

Apsūdzību uzturošais prokurors Edvīns Piliksers tiesā gan lūdza iespēju uzdot jautājumus apsūdzētajam, taču gan vairāki advokāti, gan arī tiesnesis Juris Stukāns pret šādu lūgumu iebilda, sakot – apsūdzētais ir izmantojis viņam garantētās tiesības un tās ir jāievēro. Tiesnesis bilda – apsūdzētā persona jebkurā brīdī var izlemt, kādu aizstāvības taktiku izmantot, un šajā gadījumā Ēķis trešdien ir nolēmis liecināt vien rakstiski, neatbildot uz jautājumiem.

Zināms, ka Ēķis savās rakstveida liecībās, kuras viņš iesniedza tiesai, norādījis, ka nav nedz vadījis, nedz organizējis kādu grupu nozieguma veikšanai. Principā apsūdzētais vainu neatzīst. Jāatgādina, ka Ēķim apsūdzība šinī lietā uzrādīta par krāpšanu personu grupā lielā apmērā un šī noziedzīgā nodarījuma organizēšanu.

Pirms apsūdzēto uzklausīšanas, tiesa apmierināja arī apsūdzības lūgumus, atkārtoti uz tiesu aicināt vairākus lieciniekus – ekspremjeru un uzņēmēju Vili Krištopanu, bijušā premjera Einara Repšes palīgu Danu Titavu un bijušo KNAB priekšnieka vietnieku Valdi Pumpuru.

Jau vēstīts, ka digitālās televīzijas krimināllieta ir saistīta ar DLRTC un "Kempmayer Media Latvia" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas vairākos desmitos miljonu latu.

Apsūdzība liecina, ka ideja par digitālās televīzijas ieviešanu radusies LNT ģenerāldirektoram Andrejam Ēķim un juristam Gintam Bandēnam. Apsūdzība uzskata, ka Ēķis 1999.gada vērsās pie toreizējā premjera Andra Šķēles padomnieka Jurģa Liepnieka, piedāvājot viņam 50% līdzdalību darījumā. Liepnieks šim darījumam piekritis, liecina apsūdzībā teiktais. Vēlāk notikumos iesaistīts arī Pauders, darījumam piesaistot advokātu Mārtiņu Kvēpu, liecina apsūdzība.

Saskaņā ar apsūdzību, advokāts Loze un Kvēps sastādījuši līgumu par digitālās televīzijas izveidošanu Latvijā starp DLRTC un "Kempmayer".

Kopumā uz apsūdzēto sola lietā sēž 20 cilvēki. Apsūdzības ir par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, par valsts amatpersonas bezdarbību, par krāpšanu un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!