Foto: DELFI

Tā dēvētās digitālās televīzijas krimināllietas apsūdzētie trešdien Rīgas apgabaltiesas sēdē noliedza vainu arī jaunajās apsūdzībās, daži pat atzinās, ka tās viņiem sašķobījušas veselību.

Iepriekšējā tiesas sēdē prokurors Edvīns Piliksers pavēstīja, ka šo tiesas izmeklēšanas gadu laikā, uzklausot lieciniekus un arī pašus apsūdzētos, ir uzzināti jauni lietas apstākļi, tāpēc ir nepieciešams grozīt apsūdzības. Pagājušajā nedēļā, 22.maijā, prokurors jaunās apsūdzības iesniedza Rīgas apgabaltiesas tiesnesim Jurim Stukānam.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka daļai apsūdzēto prokurors bija plašāk izklāstījis apsūdzību, bet bijušajam VAS "Latvijas Radio un televīzijas centrs" meitas uzņēmuma "Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs" (DLRTC) ģenerāldirektoram Guntaram Spundem, advokātam Mārtiņam Kvēpam, bijušajiem DLRTC valdes locekļiem Jānim Plūmem un Alfrēdam Janevicam, bijušajiem LVRTC valsts pilnvarniekiem Inārai Rudakai, Ojāram Rubenim, Didzim Jonovam, kā arī Andrianam Ļublinam, uzņēmējam Valdim Purvinskim un ar bijušo politiķi Vili Krištopanu saistītajam Gintam Bandēnam ir mainīta arī nozieguma kvalifikācija.

Bijušā premjera Andra Šķēles finanšu konsultantam Harijam Krongornam, Šķēles bijušajai uzticības personai Jurģim Liepniekam, toreizējajam AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" šefam Ēķim, uzņēmējam Uldim Kokinam, advokātam Jānim Lozem, bijušajiem "Kempmayer" valdes locekļiem Andrejam Zabeckim, Jānim Zipam un Jurim Ulmanim, kā arī "Kempmayer" bijušajam valdes loceklim Jānim Svārpstonam paliek vecās, iepriekš uzrādītās apsūdzības.

Trešdien tiesas sēdē tiesa vērsās pie apsūdzētajiem, vēloties uzzināt viņu viedokli par jaunajām apsūdzībām. Visi apsūdzētie uzvēra, ka vainu neatzīst, bet daži pauda emocionālus iebildumus pret apsūdzībām.

Piemēram, bijusī Latvijas valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valsts pilnvarniece Ināra Rudaka tiesā sacīja, ka spējusi izlasīt vien apsūdzība sākumu un saprotot, ka pārējā apsūdzības daļa ietekmēs viņas veselību, visu neizlasījusi. Viņa sacīja, ka nesaprot, kā valsts var šādi vērsties pret saviem pilsoņiem.

Savukārt bijušais DLRTC valdes loceklis Janevics tiesā sacīja, ka nevar pateikt – atzīst vai neatzīst savu vainu, jo nav sapratis, kas ir teikts jaunajā apsūdzībā. Viņš lūdza tiesai dot viņam laiku labāk izstudēt apsūdzību, tad arī solot sniegt atbildi uz jautājumu par vainas atzīšanu vai neatzīšanu.

Pēc iepazīšanās ar apsūdzībām, gandrīz visi apsūdzētie atzina, ka vēlēsies papildināt savas iepriekš sniegtās liecības, tāpēc lūdza tiesai laiku tam sagatavoties. Tiesa ņēma vērā šo lūgumu un nākamo tiesas sēdi nozīmēja uz 5.jūniju, kad uzklausīs apsūdzēto un viņu aizstāvju viedokļus.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka krimināllieta, kurā uz apsūdzēto sola sēž 20 personas, tiesai nodota 2007.gadā. Kopumā lietas materiāli apkopoti 59 sējumos.

Digitālās televīzijas lieta ir saistīta ar DLRTC un kompānijas "Kempmayer" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un uz Latviju nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonu latu.

Apsūdzība uzskata, ka digitālās apraidei nepieciešamā aparatūra tika nopirkta ar vairāku ofšoru starpniecību, tādā veidā sadārdzinot to par vairākiem simtiem tūkstošiem latu, un šo ārzonas uzņēmumu dibinātāji un patiesā labuma guvēji ir vairākas ar ekspremjeru un politiķi Andri Šķēli saistītas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!