Foto: F64

Pagājušā gada nogalē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes sāktajā kriminālprocesā par nelegālu degvielas apriti pašlaik astoņas personas atzītas par aizdomās turamajām, pastāstīja VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstskalne-Jaunbērziņa.

Viņa norādīja, ka tostarp viena no aizdomās turētajām personām atradās apcietinājumā divus mēnešus, bet tiesa mainīja drošības līdzekli "apcietinājums" pret 80 tūkstošu eiro drošības naudu un persona no apcietinājuma atbrīvota. Vienlaikus Augstkalne-Jaunbērziņa uzsvēra, ka aizdomās turētās personas nav bijušas ar "Dinaz" zīmolu strādājošajā degvielas tirgotāja "RusLatNafta" degvielas uzpildes staciju darbinieki.

Tāpat viņa atzīmēja - ņemot vērā kriminālprocesa apmēru, izmeklēšana kriminālprocesā notiks ne mazāk kā divus gadus. "Pēc visu kriminālprocesuālo darbību veikšanas kriminālprocess tiks virzīts prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai," piebilda Augstkalne-Jaunbērziņa.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada beigās Finanšu policijas sāktā kriminālprocesa ietvaros veiktas vairāk nekā 40 kratīšanas. Kratīšanu laikā atsavināta skaidrā nauda aptuveni 1,5 miljonu eiro apmērā, tostarp pie vienas personas dzīvesvietā atsavināta skaidrā nauda 832,7 tūkstošu eiro apmērā.

Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Čeņicikis janvāra beigās žurnālistus informēja, ka 2014.gada nogalē Finanšu policijas pārvalde sāka kriminālprocesu par vairāku savstarpēji saistītu personu izdarītu krāpšanu lielā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kas veikta Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu teritorijā.

Ar degvielas nelegālu apriti saistīta personu grupa organizēja degvielas ievešanu akcīzes preču noliktavās Latvijā. Lai izvairītos no nodokļu nomaksas, personu grupa organizēja sarežģītu darījumu shēmu, kurā bija iesaistītas akcīzes preču noliktavas citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un panākts, ka par brīvam apgrozījumam izlaistajiem naftas produktiem netika samaksāts akcīzes nodoklis.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas" iepriekš vēstīja, ka Finanšu policijas pārvalde uzlikusi arestu ar "Dinaz" zīmolu strādājošā degvielas tirgotāja "RusLatNafta" un vēl 22 uzņēmumu kapitāldaļām, kas, iespējams, izvairoties no nodokļu samaksas un krāpjoties, valstij nodarījuši 1,37 miljonu eiro zaudējumus.

Raidījumā tika minēts, ka Finanšu policijas pārvalde lēmumā par kapitāldaļu arestu norādījusi, ka firmas un to partneri ir iesaistīti "aizdomīgos darījumos bez saimnieciska nolūka par ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā starptautiskā organizētā grupā".

Tāpat raidījums ziņo, ka no Latvijas ir izvestas preces, tām mainīti īpašnieki, bet vēlāk tās atkal ievestas Latvijā un te pārdotas, izmantojot kases sistēmu nepilnības.

Tāpat ziņots, ka no 14.janvāra VID Finanšu policijas pārvalde "RusLatNafta" piemērojusi visu veidu pārreģistrācijas aizliegumu.

"RusLatNafta" reģistrēta 2004.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 20 tūkstoši latu (285 tūkstoši eiro). Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Skotijā reģistrētais uzņēmums "Doriland Investments LP", liecina "Lursoft" pieejamā informācija.

2013.gadā "RusLatNafta" strādāja ar 21,452 miljonu eiro apgrozījumu un 11,8 tūkstošu eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!