Foto: LETA

Kriminālprocesā, ko Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis aizdomās par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas ar zīmolu "Dinaz" strādājošajā degvielas uzņēmumā "RusLatNafta", tikušas aizturētas sešas personas un izņemti aptuveni 1,5 miljoni eiro skaidras naudas, ceturtdien preses konferencē informēja VID pārstāvji.

Aizturētas sešas personas un tās atzītas par aizdomās turētām. Vienai personai piemērots apcietinājums un piecām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kopumā šajā kriminālprocesā veiktas vairāk nekā 40 kratīšanas.

Kratīšanu laikā izņemti aptuveni 1,5 miljoni eiro, tai skaitā vienas personas dzīves vietā izņemta skaidra nauda - 832 675 eiro.

Kriminālprocesu par vairāku savstarpēji saistītu personu izdarītu krāpšanu lielā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, kas veikta Latvijā un citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu teritorijā, Finanšu policija uzsāka 2014.gada nogalē.

Ar degvielas nelegālu apriti saistīta personu grupa organizēja degvielas ievešanu akcīzes preču noliktavās Latvijā. 

Tālāk, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, tika īstenota sarežģīta darījumu shēma, kuras ietvaros tika iesaistītas akcīzes preču noliktavas citās ES dalībvalstīs un panākts, ka par brīvam apgrozījumam izlaistajiem naftas produktiem netika samaksāts akcīzes nodoklis, skaidroja VID.

Jau vēstīts, ka ar zīmolu "Dinaz" strādājošais degvielas mazumtirgotājs "RusLatNafta" un 22 ar to saistīti uzņēmumi, iespējams, izvairoties no nodokļu nomaksas un krāpjoties, valstij nodarījuši vairāk nekā miljona eiro zaudējumus

VID Finanšu policijas pārvalde par šī grupējuma darbībām sākusi kriminālprocesu un uzlikusi arestu šo uzņēmumu kapitāldaļām.

Grupa no Latvijas izvedusi preces un mainījusi to īpašniekus, izmantojot ES dalībvalstīs reģistrētus uzņēmumus. 

Vēlāk šīs preces atkal atvestas uz Latviju un te pārdotas. Preces realizētas, izmantojot kases sistēmu nepilnības: proti, veicot šķietamu uzskaiti, tomēr faktiski pārdošana nav atspoguļota VID iesniedzamajās deklarācijās un grāmatvedībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!