Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) nosūtījis kriminālprocesa materiālus prokuroram kriminālvajāšanas sākšanai pret divām Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonām par dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, informē IDB.

Krimināllikuma 327. panta 2. daļa par dienesta viltojumu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

IDB informē, ka amatpersonas dienesta dokumentos norādījušas faktiskajiem apstākļiem neatbilstošu informāciju. Proti, sniegta nepatiesa informācija par dienesta pienākumu izpildi nakts laikā.

Pamatojoties uz šo informāciju, policijas darbiniekiem, tai skaitā abām aizdomās turētajām amatpersonām, aprēķināts un apmaksāts nakts stundu darbs. Pretlikumīga rīcība, sagatavojot dienesta dokumentus ar mērķi palielināt atalgojumu, konstatēta vairākās epizodēs, norāda IDB

Raidījums "Nekā Personīga" pērn ziņoja, ka IDB sācis kriminālprocesu par mākslīgu atalgojuma celšanu Salaspils policijas iecirknī, viltojot dienesta dokumentus.

IDB uzmanību esot pievērsis aizdomīgi biežais Salaspils iecirkņa policistu darbs tieši naktī. Rezultātā atklājies, ka pēdējos mēnešos vismaz astoņas reizes Salaspils Kriminālpolicijas darbinieki pēc papīriem izbraukuši nakts reidos, bet patiesībā darbs padarīts jau pa dienu. Dienesta automašīnas pēc IDB iegūtām ziņām reidu laikā stāvējušas policijas iecirkņa pagalmā, bet telefonu signāls norādījis, ka vēlajās stundās policisti jau atradušies savās mājās, ziņoja raidījums.

Pērnā gada 2. novembrī IDB informēja, ka aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā birojs aizturējis Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu.

Aizturētajai personai piemērots aizdomās turētās personas statuss un drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu, tai skaitā aizliegums pildīt ieņemamo amatu Valsts policijā.

Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte raidījumam toreiz atzina, ka 26. oktobrī IDB veicis procesuālās darbības un viena kriminālpolicijas inspektore atzīta par aizdomās turēto. Viņai kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums ieņemt noteiktu amatu. "Nekā personīga" ziņoja, ka aizturētās inspektores vārds ir Jana Stepense, un viņa turēta aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgos nolūkos.

Raidījums arī ziņoja, ka IDB bija plānojis aizturēt arī Salaspils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieci Ļenu Keini-Kaštaļjanu, bet darbnespējas dēļ viņa tobrīd nav atradusies iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!