Foto: VID

Muitnieki Terehovas muitas kontroles punktā aizturējuši divus Ukrainas pilsoņus, kuri mēģinājuši ievest Latvijā nedeklarētu skaidru naudu – 580 200 eiro, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Muitnieki naudu izņēmuši, bet par konstatēto pārkāpumu sākts kriminālprocess.

4. martā Terehovas muitas kontroles punktā no Krievijas ar vieglo automobili "Toyota" iebraukuši divi Ukrainas pilsoņi. Veicot transportlīdzekļa vizuālo kontroli un intervējot transportlīdzekļa vadītāju, muitas amatpersonām radušās aizdomas par nedeklarētu preču un citu priekšmetu esamību. Muitnieki pieaicinājuši kinologu ar skaidras naudas meklēšanas darba suni.

Pārbaudē identificēta iespējamā skaidras naudas slēptuve automobiļa vidus konsolē zem ātrumu pārslēga. Pēc tam muitas amatpersonas automašīnu novirzījušas padziļinātai apskatei, kurā pārbaudītas automobiļa konstrukcijas.

Noņemot automobiļa vidus konsoli, muitnieki atraduši paslēptu skaidru naudu banknotēs ar nomināla vērtību 500, 200 un 100 eiro. Kopumā slēptuvē atradušies 570 000 eiro. Transportlīdzekļa vadītājs apstiprinājis, ka nauda piederot viņam.

Likumsargi izņēmuši skaidru naudu 580 200 eiro apmērā, bet abi Ukrainas pilsoņi nogādāti Muitas policijas pārvaldē liecību sniegšanai. Pret vienu no personām sākts kriminālprocess.

4. martā par konstatēto pārkāpumu – skaidras naudas apjoma nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu – sākta administratīvā lieta. Tāpat Muitas policijas pārvaldē par faktu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195. panta 2. daļas - par, iespējams, noziedzīgi iegūtas skaidras naudas ievešanu Eiropas Kopienas teritorijā un tās nedeklarēšanu. Likumā par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai ar naudas sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!