Foto: AFP/Scanpix/LETA

2020. un 2021. gadā vardarbīgā nāvē miruši seši mazgadīgi bērni. Bērnu nāvēs aizdomās turētie ir tuvi ģimenes locekļi – tēvs, māte vai patēvs, portālam "Delfi" pavēstīja Valsts policijas (VP) pārstāve Ilze Jurēvica.

2021.gadā Latvijā vardarbīgā nāvē mira trīs mazgadīgi bērni – vecumā līdz 10 gadiem. Par notikušo uzsākti kriminālprocesi – divos gadījumos pēc Krimināllikuma 117. panta – slepkavība pastiprinošos apstākļos, savukārt vienā gadījumā pēc šī paša likuma 125. panta trešās daļas – par tīša, smaga miesas bojājuma nodarīšanas, kā rezultātā iestājusies cietušā nāve.

Tāpat arī aizpērn, 2020. gadā, vardarbīgā nāvē miruši trīs bērni, kas jaunāki par 10 gadiem. Visos gadījumos kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 117. panta otrās daļas, kas nozīmē slepkavību pastiprinošos apstākļos, kuros noslepkavotā persona, vainīgajam to apzinoties, ir bezpalīdzības stāvoklī.

Krimināllikums par šādu noziegumu paredz sodu – mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kura rezultātā cilvēks miris, Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Jau ziņots, ka 2021. gada izskaņā, Vecgada dienas rītā, VP tika saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, ka Liepājā kādā dzīvoklī ir atrasts divgadīga bērna līķis ar redzamiem zilumiem uz ķermeņa.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess un ir aizturēts bērna mātes dzīvesbiedrs, iepriekš informēja VP. 1. janvārī vīrietim lūgts piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu. Tas patlaban stājies spēkā. Vīrietis iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā par mantiska rakstura noziedzīgiem nodarījumiem.

Ģimene jau pirms divgadnieka nāves bija nonākusi bāriņtiesas redzeslokā par iespējamu vardarbību pret kādu citu bērnu.

Bāriņtiesā aptuveni pirms mēneša uzsākta pārbaude, lai izvērtētu, vai bērniem ģimenē ir piemēroti un droši apstākļi, taču tobrīd nešķita, ka kādam no bērniem varētu draudēt letāls iznākums.

Tāpat pagājušā gada 11. decembrī kādā dzīvoklī Rīgā tika atrasts miris mazgadīgs bērns ar vardarbīgas nāves pazīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!