Foto: DELFI

Kopumā 2,1 miljona eiro kukulis, saistībā ar kura piedāvāšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šā gada septembrī sāka kriminālprocesu, piedāvāts Rīgas domes frakcijas "Par/Progresīvie" vadītājam deputātam Mārtiņam Kossovičam.

To trešdien preses konferencē žurnālistiem apstiprināja pats deputāts.

Ne Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (A/P), ne Kossovičs žurnālistiem neatklāja, kas bija kukuļa devējs.

Rīgā namus apsaimnieko tikai divas akciju sabiedrības – "Civinity mājas" un "Rīgas namu apsaimniekotājs".

Kossovičs vairākkārt uzsvēra, ka KNAB viņam liedzis izpaust jebkādu informāciju, kas saistīta ar kriminālprocesu.

Savukārt Staķis uzsvēra, ka Rīgas domē ir "nulle tolerances" pret korupciju.

Abi politiķi aicināja arī citus amata brāļus ziņot par iespējamiem korupcijas gadījumiem.

Kā ziņots, KNAB rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret fizisku personu par iespējamu liela apmēra kukuļa piedāvājuma izteikšanu valsts amatpersonai, portāls "Delfi" uzzināja birojā.

Tāpat KNAB rosināja prokuratūrai turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu pret juridisko personu, kuras interesēs īstenots iespējamais noziedzīgais nodarījums.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka fiziskā persona, būdama akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs, piedāvāja Rīgas domes deputātam kukuli 2,1 miljonu eiro apmērā, lai fiziskās personas pārstāvētais uzņēmums uzvarētu koncesijas konkursā un pārņemtu daļu no cita namu apsaimniekošanas uzņēmuma apsaimniekotām mājām.

Tāpat pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB arī konstatēja, ka fiziskā persona norādīja amatpersonai, kādi būtu juridiskajai personai labvēlīgi koncesijas konkursa nolikuma nosacījumi.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus KNAB uzsver, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!