Foto: stock.xchng
Administratīvā rajona tiesa pilnībā noraidījusi biogāzes ražotāja SIA "Zaļā Mārupe" pieteikumu, kurā apstrīdēja Valsts darba inspekcijas (VDI) izmeklēšanā secināto, ka nelaimes gadījums, kurā gāja bojā uzņēmuma darbinieki ir saistīts ar nepilnībām darba aizsardzībā, portālu "Delfi" informēja VDI pārstāve Dace Aleksāne.

"Delfi" jau ziņoja, ka 2014. gada 3. novembrī uzņēmumā "Zaļā Mārupe" Jaunmārupē notika nelaimes gadījums darbā, kurā ar biogāzi saindējās trīs darbinieki, no kuriem divi gāja bojā. Trešais darbinieks, kurš bija steidzies glābt savus kolēģus, taču saindējies ar gāzi.

VDI izmeklēja nelaimes gadījumu un konstatēja, ka tas saistīts ar nepilnībām darba aizsardzībā. Līdz ar izmeklēšanā secināto atbildība par nelaimes gadījuma cēloņiem tika uzlikta darba devējam – "Zaļā Mārupe" un kompetentajai institūcijai SIA "Darba aizsardzības institūts."

Izmeklēšanā VDI bija noteicis, ka galvenie šī nelaimes gadījuma cēloņi ir darba aizsardzības normatīvo aktu prasībām neatbilstoši veikta darba vides iekšējā uzraudzība, nodarbināto nepietiekama informētība par veselības un dzīvības reālo apdraudējumu, saskaroties ar biogāzi slēgtā telpā, kā arī nodarbināto nenodrošināšana ar atbilstošiem individuālās aizsardzības līdzekļiem.

"Zaļā Mārupe" VDI konstatētajiem pārkāpumiem nepiekrita un tos apstrīdēja tiesā.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Aleksāne, patlaban sodu VDI uzņēmumam nav piemērojusi, jo par konstatētajiem pārkāpumiem sākts kriminālprocess. Atkarībā no kriminālprocesa rezultātiem VDI lems par administratīvā soda piemērošanu. Ja kriminālprocess tiks izbeigts, tad saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu soda apmērs ir no 1400 līdz 2900 eiro.

Pērnā gada martā Latvijas Televīzija ziņoja, ka pēc traģēdijas uzņēmuma vadība apgalvoja, ka bojāgājušie iegājuši telpā, kurā nedrīkstēja atrasties. Tādējādi darbinieki rupji pārkāpuši drošības noteikumus. Savukārt pēc liecinieku iztaujāšanas un dokumentu pārbaudes VDI secinājusi pretējo - darbinieku nāvē vainojama uzņēmuma vadība.

Toreiz Rīgas reģiona VDI vadītāja Baiba Puķukalne skaidroja, ka izmeklēšanā darbinieku vainu inspekcija nav konstatējusi, un, visticamāk, gala slēdzienā tiks secināts, ka atbildība guļas uz darba devēja pleciem.
"Šie cilvēki neapzinājās, kādas briesmas viņiem draud. Tas bija darba devēja pienākums to (darīt zināmu)," toreiz informēja Puķukalne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!