Foto: DELFI
Pirmdien Rīgas apgabaltiesa ar sešu gadu brīvības atņemšanu sodīja bijušo cietumnieku, kurš apsūdzēts par divu zēnu seksuālu izmantošanu.

Uz tiesas sola par minētajām apsūdzībām nonāca 1974.gadā dzimis, agrāk par mantiskiem noziegumiem tiesāts vīrietis bez noteiktas dzīves un darba vietas. Tiesa lietu skatīja slēgtā tiesas sēdē.

Šodien tiesa uzklausīja apsūdzētā pēdējo vārdu, kurā viņš sevi par vainīgu neatzina un izvirzītās apsūdzības noraidīja.

Vīrietis atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL)160.panta 2.daļas - par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar nepilngadīgo, ja šīs darbības veiktas atkārtoti vai personu grupā, kā arī pēc KL 162.panta 1.daļas - par netiklu darbību veikšanu ar nepilngadīgo pret viņa gribu, ja šīs darbības veikusi pilngadīga persona.

Pēc KL 160.panta 2.daļas viņam noteikts sods - brīvības atņemšana uz pieciem gadiem ar policijas kontroli uz trim gadiem, bet pēc KL 162.panta 1.daļas viņam kā sods noteikta brīvības atņemšana uz diviem gadiem. Daļēji saskaitot piespriestos sodus kā galīgais sods vīrietim noteikts iepriekšminētais sešu gadu cietumsods ar policijas kontroli uz trim gadiem.

Tiesa šodien nemainīja iepriekš apsūdzētajam piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu, nosakot, ka tas būs spēkā līdz spēkā stāsies galīgais nolēmums šajā lietā.

Pilns motivēts šodien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 24.augustā un no šīs dienas to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā, pavēstīja apgabaltiesā.

Jau ziņots, ka tiesas debatēs, kas Rīgas apgabaltiesā noslēdzās 14.jūnijā, prokurore Viktorija Šumska apsūdzēto lūdza sodīt ar piecu gadu reālu brīvības atņemšanu un policijas kontroli uz trim gadiem.

Turpretim advokāte Vaida Davidsone, kura aizstāv apsūdzētā intereses, Rīgas apgabaltiesai savu klientu lūdza pilnībā attaisnot. Advokāte apstiprināja, ka vīrietis neatzīst viņam celto apsūdzību.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa šo krimināllietu sāka skatīt 11.janvārī.

Kā toreiz pastāstīja Davidsone, kriminālprocesā par cietušo gan atzīta tikai viena persona, jo otrs puisis no šī statusa atteicies. Pirmajā tiesas sēdē viņš nopratināts kā liecinieks un sacījis, ka intīmās attiecībās ar apsūdzēto saistījies labprātīgi.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicija šo lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja pagājušā gada oktobra beigās, bet jau 5.novembrī tā tika nodota tiesai.

Prokurores Šumskas lietvedībā nesen atradās arī cita analoga lieta, kurā apsūdzības tika uzrādītas no amata atstādinātajam luterāņu mācītājam Agrim Pāvilam Lēvaldam un bijušajam bērnu slimnīcas apsargam Oskaram Štameram. Visi trīs cilvēki tika aizturēti ar dažu dienu starpību, bet lieta pret cietumnieku tika izdalīta atsevišķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!