Foto: Valsts polcija

Iekšējās drošības birojs (IDB) kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījis kriminālprocesu, kurā divas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas rosināts apsūdzēt par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, bet kādu privātpersonu – transportlīdzekļa vadītāju – lūgts apsūdzēt par kukuļa došanu, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

Kriminālprocesā noskaidrots, ka policisti, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieprasījuši un pieņēmuši kukuli vairāku simtu eiro apmērā no kāda transportlīdzekļa vadītāja par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē nenoformēšanu. Transportlīdzekļa vadītājs bija pieļāvis vairākus pārkāpumus, tajā skaitā vadījis transportlīdzekli bez vadītāja apliecības.

Abas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonas tiek atzītas par aizdomās turētām pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas par kukuļņemšanu. Turklāt viena no amatpersonām kriminālprocesā atzīta par aizdomās turēto arī Krimināllikuma 233. panta 2. daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, proti, par šaujamieroča munīcijas glabāšanu bez attiecīgas atļaujas.

IDB priekšnieks Valters Mūrnieks uzskata: "Lai gan jau daudzus gadus Latvijā notiek darbs pie kukuļošanas gadījumu, kas ir saistīti ar administratīvo pārkāpumu nenoformēšanu ceļu satiksmē, skaita samazināšanas un izskaušanas, tomēr joprojām ir iedzīvotāji, kuri ir gatavi dot kukuļus, un ir valsts amatpersonas, kuras ir iesaistītas ceļu satiksmes nodrošināšanā, un kuras bailes no iespējamā soda tomēr neattur no kukuļņemšanas lielākā vai mazākā apmērā."

"Ik gadu Iekšējās drošības birojs atklāj, izmeklē un nodod kriminālvajāšanas uzsākšanai ievērojamu skaitu amatpersonu veiktas kukuļņemšanas gadījumu, un ceram, ka sadarbībā ar tiesu varu, piemērojot par vainīgām atzītajām amatpersonām noziedzīgajam nodarījumam atbilstošus soda mērus, mums izdosies sasniegt mūsu kopīgo mērķi un atturēt citas amatpersonas no līdzīgu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanas," turpina Mūrnieks.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

IDB arī norāda, ka, pateicoties biroja komandai, kā arī pieaugošai plašas sabiedrības informētībai par iestādes darbu, ar katru gadu palielinās gan IDB darba apjoms, gan rezultāti. 2019. gadā IDB pirmstiesas izmeklēšanu veicis 219 kriminālprocesos. Birojs arī novērojis, ka izmeklējamās lietas kļūst apjomīgākas un sarežģītākas, līdz ar to izmeklēšanā tiek ieguldīti aizvien lielāki darba resursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!