Foto: F64
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā pēc nepilnām divām nedēļām plānots izskatīt krimināllietu, kurā divi policijas darbinieki - Andris Tutins un Jurijs Bučko - apsūdzēti par 500 latu kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu no zagļa, lai netiktu reģistrēts viņa izdarītais noziedzīgais nodarījums.

Saskaņā ar Tiesu informatīvās sistēmas datiem 2009.gada augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sākto kriminālprocesu šā gada 30.martā plkst.10.30 atklātā tiesas sēdē izskatīs tiesnese Inga Krigena-Jurkāne.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes toreizējā Purvciema iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas galvenais inspektors un inspektors veikuši pretlikumīgas darbības, pieprasot un pieņemot kukuli 500 latu apmērā no zādzību izdarījušas personas par to, lai netiktu reģistrēts šīs personas izdarītais noziedzīgais nodarījums, aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB.

Tutins un Bučko apsūdzēti pēc Krimināllikuma 320.panta 1.daļas - par kukuļņemšanu. Patlaban spēkā esošajā likuma redakcijā par šādu noziegumu paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods līdz 120 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz diviem gadiem vai bez tā.

Abām amatpersonām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp noteikts aizliegums pirmstiesas izmeklēšanas laikā strādāt VP.

Lai samazinātu VP administratīvos izdevumus, no 2010.gada 1.marta Purvciema policijas iecirknis, kurā strādāja abi apsūdzētie, tika slēgts.

Valsts ieņēmumu dienesta datubāzē pieejamās Tutina un Bučko amatpersonas deklarācijas liecina, ka abi likumsargi par darbu VP 2010.gadā saņēmuši katrs 600 latus, toties Tutins papildus saņēmis 7253 latu lielu algu no SIA "Palink", kas ir "Iki" un "Cento" veikalu operators. Šajā uzņēmumā viņš strādājis par apsargu. Tutinam 2010.gadā piederējusi 1991.izlaiduma gada automašīna "Ford Escort", bet Bučko - 2007.gada "Opel".

KNAB prokuratūrai minēto lietu pret abiem policistiem nodeva 2010.gada augustā, bet prokuratūra tiesai - 2011.gada februārī.

Tas, vai Tutins un Bučko ir vainīgi viņiem celtajās apsūdzībās, būs jāizlemj tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!