Foto: Shutterstock

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā pabeigta pirmstiesas izmeklēšana krimināllietā par nelegālu televīzijas izplatīšanu un blakustiesību pārkāpšanu, ko veikusi personu grupa Rīgā un tās teritorijā, informēja Valsts policijā.

Aprīļa sākumā likumsargi krimināllietu nodeva prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām – 1962. un 1967. gadā dzimušiem vīriešiem – pēc Krimināllikuma 148. panta 2. daļas. Likums par šādu noziegumu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Televīzijas saturs nelegāli tika izplatīts, izmantojot tehnoloģisko risinājumu – "Card sharing" metodi un interneta resursu, kas ir visai populārs tehnoloģiskais risinājums to noziedznieku vidū, kuri nelegāli nodarbojas ar televīzijas izplatīšanas biznesu.

Izmeklēšanā likumsargi noskaidrojuši, ka par uzlauztajiem televīzijas kodiem ārzemju serverī televīzijas programmu nelegālie izplatītāji par vienu lietotāju mēnesī maksājuši vienu eiro, bet gala cena nelegālās televīzijas lietotājam bija vidēji desmit eiro mēnesī. Līdz ar to noziedznieku peļņa sastādīja līdz pat 900%.

Prettiesiski iegūts televīzijas saturs tika izplatīts galvenokārt Krievijas tirgum paredzēta audiovizuālā satura komplektā "NTV+", kas Latvijā legāli nav pieejams. Komplektā bija iekļauti arī Latvijā integrēti televīzijas kanāli, kuru izplatīšanai Latvijā nepieciešama speciālā atļauja – licence.

Aizdomās turētās personas nebija vērušās Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, lai saņemtu retranslācijas atļauju, kā to paredz likums.

Tāpat viņi nebija iegādājušies licences ar autortiesībām un blakustiesībām aizsargāta audiovizuāla satura izplatīšanai Latvijas teritorijā, līdz ar to tika pārkāptas raidorganizāciju un tiesību pārņēmēju blakustiesības, kas noteiktas Autortiesību likuma 47. pantā. Neraugoties uz minēto, aizdomās turētās personas komerciālā nolūkā klientiem sniegušas pakalpojumu, par kuru iekasēja abonēšanas maksu, tādējādi veicinot ēnu ekonomiku, skaidro policijā.

Pārtraucot personu veiktās noziedzīgās darbības, Latvijas teritorijā tika liegta pieeja televīzijas saturam nelegāli vairāk nekā 200 mājsaimniecībām.

Latvijas iedzīvotāji jau iepriekš Valsts policijas un biedrības "Par legālu saturu!" pretpirātisma informatīvās kampaņas "Nemāni sevi – Tu zodz!" ietvarā tikuši informēti, ka, izmantojot televīzijas pakalpojumus nelegāli, tiek atbalstīti noziedzīgu nodarījumu veicēji un viņu nelegālais bizness, atgādina likumsargi.

Biedrības "Par legālu saturu!" izpilddirektore Dace Kotzeva pauž gandarījumu par policijas paveikto, piebilstot, ka kopumā četru gadu laikā maksas TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits Latvijā samazinājies par aptuveni 40% jeb 40 000 mājsaimniecībām no 100 000 mājsaimniecību, kuras lietoja TV nelegālos pieslēgumus 2015. gadā.

ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko aicina neklusēt un ziņot: "Aicinām iedzīvotājus ziņot Valsts policijai par negodprātīgiem televīzijas pakalpojumu sniedzējiem, kuriem nav nepieciešamās retranslācijas atļaujas un licences, par ko var pārliecināties Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājas lapā www.neplpadome.lv." Ziņot par nelegālas televīzijas pakalpojumu sniedzējiem ir iespējams, rakstot uz e-pastu cyber@vp.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!