Foto: PantherMedia/Scanpix
Drošības policija (DP) jau pusotru gadu izmeklē kriminālprocesu par "Latvijai nelojālo auto īpašnieku" saraksta publiskošanu, tomēr likumsargi pagaidām neatklāj, vai ir aizdomās turētie.

2010.gada februārī ģenerālprokuratūra pēc Datu valsts inspekcijas iesniegtās informācijas un privātpersonu iesniegumiem pabeidza pārbaudi un nolēma sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Lietas izmeklēšana tika uzticēta DP.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa pastāstīja, ka izmeklēšana šajā lietā turpinās, taču Drošības policija pagaidām neizpauž plašāku informāciju par izmeklēšanas gaitu, tostarp to, vai lietā ir aizdomās turētie.

Drošības policija pagaidām arī neizpauž, vai ir izdevies noskaidrot, no kuras datubāzes informācija tika iegūta.

Kriminālprocess arī pagaidām nav pārkvalificēts pēc konkrēta krimināllikuma panta ‒ tas joprojām ir pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Jau ziņots, ka Datu valsts inspekcija nosūtīja prokuratūrai vēstuli ar lūgumu izvērtēt, vai "Latvijai nelojālo auto īpašnieku" saraksta publiskošanā ir saskatāms kriminālpārkāpums.

DP, kuras kompetencē ir izmeklēt nacionālā naida kurināšanas noziegumus, jau iepriekš bija saņemti vairāki personu iesniegumi saistībā ar internetā publicēto sarakstu. Tajos minēti personu datu aizsardzības pārkāpumi, nacionālā naida izpausmes, goda un cieņas aizskaršana, cilvēktiesību pārkāpumi.

DP jau iepriekš paziņoja, ka saskata personu datu aizsardzības pārkāpumus, taču nekāds kriminālprocess tobrīd no DP nesekoja, lai gan DP sniedza atbalstu Datu valsts inspekcijai, kas par notikušo sāka pārbaudi.

Interneta vietnē http://www.latvietislatvija.com/AUTO/ 2010.gada februārī tika publicēts saraksts "ar Latvijai acīmredzami nelojāliem auto īpašniekiem (okupantiem), kuri savus auto grezno ar Krievijas impērisko simboliku". Neskatoties uz sacelto ažiotāžu, ar sarakstu vēl varēja iepazīties, taču pašlaik tas vairs nav iespējams.

Sarakstā bija redzama gan automašīnas marka, gan arī auto numurs, spēkrata īpašnieka vārds un uzvārds, personas kods un adrese. Lielākā daļa sarakstā minēto ir privātpersonas, taču ir arī minēti auto, kas pieder uzņēmumiem, piemēram, valsts akciju sabiedrībai "Latvijas Pasts". Lielākā daļa minēto vārdu un uzvārdu ir slāvu izcelsmes.

Vairāki ieraksti papildināti arī ar auto fotogrāfijām, kur redzams, ka spēkrats izgreznots ar Svētā Jura lentītēm, Krievijas Federācijas karogiem un šīs valsts ģerboņiem.

Kopumā sarakstā bija publicēti 118 auto īpašnieki. Lielākā daļa no viņiem ir no Rīgas, taču ir arī autovadītāji no Ventspils, Jūrmalas, Aizkraukles, Cēsīm un citām Latvijas vietām. Fotogrāfijas uzņemtas ilgstošā laika posmā.

Auto izgreznošana ar Krievijas simboliku Latvijā, īpaši Rīgā, nav nekas neierasts, un tā tas notiek jau pēdējos gadus. Visvairāk autovadītāju Svētā Jura lentītes piesien, tuvojoties 9.maija svinībām, kuras parasti svin krievu tautības cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!