Foto: LETA

Drošības policija (DP) lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" (NK) tā saukto priekšsēdētāju Aleksandru Gapoņenko saistībā ar nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot internetu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

DP preses paziņojumā personas vārdu neatklāj, taču norāda, ka kriminālprocess tika sākts 2015. gada 29. aprīlī. Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai tagad būs jāizlemj, vai sākt kriminālvajāšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā saņemts eksperta atzinums, kā arī veiktas citas procesuālās darbības, kuru rezultātā secināts, ka persona izmantojusi propagandas paņēmienu, kas kvalificējams kā naida izraisīšana tiešā vai netiešā veidā.

Pret otru lietā iesaistīto personu kriminālprocess ir izbeigts, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs. Arī šīs personas vārdu DP neatklāj.

Jau ziņots, ka 2015. gada 26. maijā DP aizturēja Gapoņenko un veica tiesas sankcionētu kratīšanu vairākos objektos, kur tika izņemti dažādi priekšmeti. Šīs izmeklēšanas darbības tika veiktas kriminālprocesā, kas sākts par nacionālā naida izraisīšanu. Pēc nopratināšanas Gapoņenko tika atbrīvots, savukārt Krievijas Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā nosodīta Gapoņenko aizturēšana.

Kā toreiz pastāstīja Gapoņenko, viņš ticis aizturēts par sociālajā tīklā "Facebook" 16. martā publicēto ierakstu, kur pausts, ka "ASV tanku mērķis ir kontrolēt krievu aktīvistus Latvijā". Gapoņenko norādīja, ka DP viņu bija aizturējusi uz 14 stundām, un aizturēšanas laikā Gapoņenko bija pieteicis badastreiku, protestējot pret šādām rīcībām.

Pāris nedēļas vēlāk – 12. jūnijā – DP veica kratīšanu Krievijas īstenotās tautiešu politikas atbalstītāja Eināra Graudiņa dzīvesvietā. Kratīšana veikta lietā par nacionālā naida izraisīšanu. Uzreiz pēc aizturēšanas Gapoņenko savā "facebook" kontā rakstīja, ka Graudiņa dzīvesvietā DP konfiscējusi datorus, zibatmiņas, diskus, telefonus, grāmatas un dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!