Jūrmalas domes deputāts Igors Dreija no Ģenerālprokuratūras tiesas ceļā prasa piedzīt 200 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju saistībā ar, viņaprāt, nepamatotām aizdomām un aizturēšanu kriminālprocesā par vēlētāju uzpirkšanu 2005.gada 12.martā Jūrmalas domes vēlēšanās.

Ģenerālprokuratūra Dreijas prasību, ko viņš iesniedzis Rīgas apgabaltiesā, daļēji atzīst, taču paskaidrojumos tiesai lūdz samazināt kaitējuma kompensācijas apjomu un piedzīt ne vairāk kā 1000 latu, sacīja apgabaltiesas pārstāvis Ilvars Tomsons.

Politiķis prasībā norāda, ka 2005.gada 20.martā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) "pēc ziņotāja iesnieguma" ierosinājis krimināllietu pēc Krimināllikuma 90.panta par vēlēšanu tiesību realizēšanas kavēšanu, lietojot uzpirkšanu, ko it kā izdarījis Dreija.

Tā paša gada 21.martā viņš ticis aizturēts un Jūrmalas pilsētas tiesa viņam kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu uz 10 dienām. No 23.marta līdz 1.aprīlim Dreija pavadījis apcietinājumā Matīsa cietumā.

Kriminālprocess ar Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurores lēmumu izbeigts tikai 2006.gada 31.martā, jo lietā nav bijis noziedzīga nodarījuma sastāva.

Līdz ar to Dreija cēlis prasību tiesā, norādot, ka KNAB, Drošības policijas un Jūrmalas pilsētas tiesas "nepamatotas un prettiesiskas" rīcības dēļ viņam nodarīti "smagi dvēseles pārdzīvojumi, kā arī veselības traucējumi".

Laikā, ko politiķis pavadījis gan īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, gan Matīsa cietumā, tikušas nepamatoti ierobežotas viņa Satversmē un Eiropas tiesību dokumentos garantētās cilvēktiesības uz brīvību. Turklāt viņš bijis spiests pārdzīvot "goda un cieņas aizskārumu, fiziskas sāpes un veselības traucējumus".

Par notikušā radīto publicitāti un atspoguļojumu plašsaziņas līdzekļos deputāts lūdzis piedzīt 40 000 latu kompensāciju, tikpat daudz lūgts piedzīt par to, ka šīs ziņas izplatītas teritorijā, kurā Dreija dzīvo.

Tā kā kriminālprocess izbeigts gadu pēc sākšanas, kaitējums bijis ilgstošs un par to deputāts lūdz piedzīt 20 000 latu kompensāciju. Kompensācija tiek prasīta arī par to, ka notikušā sekas sabiedrībā pret viņu radījušas nepamatotu aizdomīgumu un to pilnībā nav iespējams novērst, par ilgstošu atrašanos psiholoģiskās nomāktības stāvoklī viņš lūdzis piedzīt 30 000 latu, bet par veselībai nodarīto kaitējumu - 70 000 latu kompensāciju.

Kā informēja Tomsons, sākotnēji Dreija prasību bija cēlis pret Tieslietu ministriju, taču pēc tam tā precizēta un kā atbildētājs norādīta tikai Ģenerālprokuratūra. Kompensāciju viņš lūdzis piedzīt no valsts budžetā paredzētajiem līdzekļiem zaudējumu atlīdzināšanai, kas radušies valsts iestāžu nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā.

Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide Dreijas prasību plānojusi pēc būtības izskatīt 5.martā plkst.12.30, piebilda Tomsons.

Jau ziņots, ka Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurore Lidija Kovaļkova 2006.gada 31.martā pieņēma lēmumu izbeigt kriminālprocesu saistībā ar vēlētāju balsu pirkšanu Jūrmalā.

Vienlaikus atcelti arī lēmumi, ar kuriem par aizdomās turamajiem lietā atzīti no partijas "Jaunais centrs" (JC) Jūrmalas domē ievēlētais Igors Dreija un trīs toreizējie JC deputāta kandidāti - uzņēmējs Sergejs Zikins, arodbiedrības "MAS "Jūraslīcis" darbinieki" priekšsēdētāja Valentīna Sprukta un arodbiedrības revidente Valentīna Staško.

Izvērtējot krimināllietas materiālus, prokurore secinājusi, ka nav savākti pietiekami pierādījumi apsūdzības celšanai, līdz ar to nav pietiekama pamata kriminālvajāšanas uzsākšanai pret minētajām personām. Process izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ.

Dreija, Zikins, Sprukta un Staško iepriekš tika turēti aizdomās pēc Krimināllikuma 90.panta par vēlēšanu tiesību realizēšanas kavēšanu jeb vēlētāju uzpirkšanu 2005.gada 12.martā Jūrmalas domes vēlēšanās.

Ierosinātā krimināllieta bija viens no argumentiem vairāku partiju prasībā atcelt Jūrmalas domes vēlēšanu rezultātus. Tomēr tiesa prasību noraidīja un atzina vēlēšanu rezultātus par likumīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!