Foto: Shutterstock
Trešdien policisti no kāda daudzdzīvokļu nama Pļavniekos drošībā nogādājuši vienu, četrus un septiņus gadus vecus bērnus, kuri ilgstoši atstāti vienatnē, informēja Valts policijā (VP).

Lai netiktu apdraudēta bērnu dzīvība un veselība, likumsargi viņus nogādājuši sociālās aprūpes namā. Saistībā ar notikušo sākta administratīvā lietvedība par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu.

Trešdienas vakarā, kad likumsargi ieradušies notikuma vietā, vecākais no bērniem pastāstījis, ka vecāki jau sen nav mājās un nezina, kur viņi devušies. Policisti izsauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, lai pārbaudītu bērnu veselības stāvokli. Tobrīd dzīvoklī atgriezušies viņu vecāki. Viņi apgalvojuši, ka bērnus esot atstājuši ar aukli, bet paši uz neilgu laiku izbraukuši. Tiesa gan, pārbaudot faktus, policisti šim apgalvojumam apstiprinājumu nav guvuši.

Ņemot vērā, ka vecāki nebija alkohola un citu apreibinošo vielu reibumā, dzīvoklī valdīja dzīvošanai piemēroti apstākļi, bērniem netika konstatētas veselības problēmas un vecāki norādīja, ka tikuši pildīti vecāku pienākumi, pieņemts lēmums uzreiz bērnus no ģimenes neizņemt. Taču sākta administratīvā lietvedība un nolemts pēc dažām stundām vēlreiz negaidīti atgriezties dzīvoklī, lai pārbaudītu apstākļus.

Ap pulksten 22.30 policisti bez iepriekšēja brīdinājuma atgriezušies dzīvoklī. Durvis atvēris četrus gadus vecais puika un stāstījis, ka vecāki vannasistabā mazgājoties. Policisti aizdomās, ka bērns nestāsta taisnību, iegājuši dzīvoklī un atklājuši, ka bērni atkal pamesti vieni. Vecāki uz telefona zvaniem neesot atbildējuši.

Tobrīd meitenīte un vecākais puika gulējuši, bet četrgadnieks viens pats spēlējies. Ņemot vērā, ka tik maziem bērniem ir bīstami atrasties bez pieaugušo uzraudzības, policisti viņus nogādājuši sociālās aprūpes centrā.

Uz dzīvoklī atstāto paziņojumu, ka bērni ir izņemti un aicinājumu nekavējoties sazināties ar policiju, vecāki vēl piektdienas rītā nebija atsaukušies.

Saskaņā ar VP ziņoto, bērna tēvs iepriekš nonācis policijas redzeslokā par zādzībām.

Saistībā ar notikušo Valsts policija sākusi administratīvo lietvedību pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 173. panta – par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu.

Rīgas bāriņtiesa ar vienpersonisko lēmumu ir pārtraukusi aizgādības tiesības vecākiem. Šobrīd tiek apkopota visa nepieciešamā informācija, lai ne vēlāk kā 15 dienu laikā bāriņtiesas sēdē koleģiāli izlemtu, vai vecākiem ir atjaunojamas aizgādības tiesības vai bērniem jānodrošina ārpusģimenes aprūpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!