Foto: LETA

Piektdien, 20. aprīlī, Drošības policija (DP) aizturējusi vienu personu par iespējamām pret Latviju vērstām darbībām, portālu "Delfi" informēja DP.

Iespējams, aizturētā persona ir "Nepilsoņu kongresa" aktīvists, krievu valodas referenduma rīkotājs Latvijā un aktīvs krievu skolu aizstāvis šobrīd īstenotās skolu reformas laikā Aleksandrs Gapoņenko. Drošības dienests šo informāciju portālam "Delfi" gan neapstiprina.

Gapoņenko savu viedokli aktīvi pauž sociālajā tīklā "Facebook" un Kremlim draudzīgos medijos. Vēl 16. aprīlī viņš savā "Facebook" profilā informējis, ka viņam kāds amerikāņu draugs pastāstījis par maijā Latvijā gaidāmām NATO mācībām, kurās ASV karavīri un vietējās drošības policijas spēki veikšot 50 krievu aktīvistu demonstratīvus arestus. Aizturētie tikšot ievietoti pagaidu aprīkotā koncentrācijas nometnē. Viņa draugs neesot norādījis, kur tāda atradīsies, taču pats Gapoņenko pieļāvis, ka tas būs "Skonto" stadions.

Persona aizturēta saistībā ar DP lietvedībā esošu kriminālprocesu, kas sākts 4. aprīlī par darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu Latvijas Satversmē neparedzētā veidā.

Kriminālatbildība par šādām darbībām paredzēta Krimināllikuma 80. panta 1. daļā. Likumā par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Saistībā ar sākto kriminālprocesu un personas aizturēšanu DP veic arī tiesas sankcionētas kratīšanas ar personu saistītos objektos. Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP patlaban no plašākiem komentāriem par šo kriminālprocesu atturēsies.

DP norāda, ka aizturētā persona jau iepriekš nonākusi tās redzeslokā. Iepriekš Drošības policija pret šo personu rosinājusi sākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma 78. panta 2. daļu par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!