Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Drošības policija saņēmusi iesniegumu un sākusi izvērtēšanu par svastikas rotātu karogu atritināšanu pie Brīvības pieminekļa 18. novembra lāpu gājiena laikā, vēsta "lsm.lv".

Internetā publicētās fotogrāfijās redzams, ka pie Brīvības pieminekļa 18. novembra vakarā četri vīrieši atritināja karogus. Viens no tiem bija Latvijas karogs, bet pārējos trīs bija redzami svastikas attēli.

Tajā pašā laikā Raiņa un Aspazijas bulvāros pie Brīvības pieminekļa notika lāpu gājiens, ko organizēja Nacionālā apvienība par godu Latvijas simtgadei. Gājienā piedalījās vairāk nekā 25 000 cilvēku.

Par sabiedrisko kārtību un drošību atbildīga pasākumā bija Valsts policija, kas "lsm.lv" norādīja, ka jautājumi par svastikas simboliku jāadresē Drošības policijai. Šajā iestādē "lsm.lv" noskaidroja, ka tai minētais gadījums ir zināms un šobrīd notiek tā izvērtēšana.

Četrotni pamanīja arī Rīgas pašvaldības policisti, taču nekonstatēja pārkāpumus, "lsm.lv" pastāstīja kārtībsargu pārstāvis Toms Sadovskis. Viņš arīdzan norādīja, ka šīs personas bija Nacionālās apvienības rīkota gājiena dalībnieki.

Partijas ģenerālsekretārs Raivis Zeltītis "lsm.lv" pastāstīja, ka lāpu gājiens bija vairāk nekā kilometru garš, tāpēc tam jebkurā brīdī varēja pievienoties cilvēki ar dažādu simbolu rotātiem karogiem.

"Cik bija mūsu ziņā, mēs šādus karogus neredzējām savā tuvumā, savu atbildības zonu kontrolējām. Cik es skatījos bildēs, tas bija vairāk pie Brīvības pieminekļa, ne tik daudz gājienā. Šajā dienā, kad tik daudz pasākumu ar tik daudz cilvēkiem, Rīgā viss kas var būt," komentēja Zeltītis.

Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums aizliedz izmantot, arī stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus — sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni, izņemot gadījumus, kad to izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!