Foto: Shutterstock

Otrdien, 6. oktobrī, Valsts policijas (VP) amatpersonas apsekoja vairākas tirdzniecības vietas un kafejnīcas Grobiņas un Durbes novados ar mērķi pārbaudīt, vai pārdevēji un veikalu vadītāji ievēro aizliegumu pārdot alkoholiskos dzērienus nepilngadīgajām personām, portāls "Delfi" uzzināja VP. Pārbaužu laikā divos veikalos un vienā kafejnīcā nepilngadīgajam tika pārdots alkohols.

Kopumā tika pārbaudītas sešas vietas, kurās var iegādāties alkoholu un pārkāpumi tika konstatēti trīs vietās Durbes novadā, kur pārdevējas nepārliecinājās par jaunieša vecumu un pārdeva viņam alkoholisko dzērienu – alu. Viens no pārkāpumiem konstatēts kafejnīcā. Pārējās trīs vietās pārdevējas par jaunieša vecumu pārliecinājās, līdz ar to kontrolpirkums nenotika. VP par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsākti procesi administratīvā pārkāpuma lietā.

Likumsargi atgādināja, ka saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likumu, alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties. Lai pārliecinātos par personas vecumu, mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Tāpat Alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot personām, par kuru vecumu mazumtirgotājam ir pamatotas šaubas un kuras pēc mazumtirgotāja pieprasījuma neuzrāda personu apliecinošu dokumentu, kas apliecina šo personu vecumu. Par alkoholisko dzērienu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam — pārdevējam — no 280 – 700 eiro, bet juridiskajai personai — no 700 līdz 7100 eiro.

Pārdevējiem un veikalu vadītājiem ir tiesības pieprasīt personu uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par tās vecumu. VP aicina pārdevējus būt godprātīgiem un arī šaubu gadījumā pārbaudīt, vai persona ir pilngadīga.

Šādas pārbaudes tiek rīkotas regulāri un tiks rīkotas arī turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!