Foto: F64

Pirmdien no apcietinājuma atbrīvota korupcijā vainotā Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Ārija Stabiņa, portālam "Delfi" apstiprināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Viņa atbrīvota pret drošības naudu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs aizdomās par atkārtotu kukuļņemšanu turētajai Stabiņai grozījis 19.septembrī tiesas piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu, nosakot tai ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka ir mainījies apcietinājuma piemērošanas pamats, un secinājis, ka turpmāko izmeklēšanas darbību traucēšanas iespēja ir mazinājusies, ņemot vērā, ka apcietinājuma piemērošanas laikā ir veiktas tās neatliekamās procesuālās darbības, kuru norisi izmeklēšanas sākumposmā varēja traucēt aizdomās turētā RD amatpersona, portālu "Delfi" informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs

Lai novērstu aizdomās turētās RD amatpersonas iespējamo izvairīšanos no izmeklēšanas un tiesas, kā arī iespējamo pretdarbību kriminālprocesa izmeklēšanai un tai uzlikto procesuālo pienākumu nepildīšanu un, ievērojot likumā noteikto samērīguma principu, KNAB izmeklētājs atzinis par iespējamu piemērot citus drošības līdzekļus - drošības naudu, aizliegumu izbraukt no valsts, aizliegumu tuvoties noteiktām personām un apmeklēt RD Mājokļu un vides departamenta telpas, kā arī aizliegumu pildīt jebkādus amatus RD departamentā.

17.septembrī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros pašlaik tiek izvērtēti 12 gadījumi, kuros notikusi kukuļošana saistībā ar pašvaldības dzīvokļu īres tiesību iegūšanu Rīgas pilsētā. Tāpat pirmstiesas izmeklēšanā tiek apzinātas arī citas iespējamo noziedzīgu nodarījumu epizodes un kukuļošanā iesaistītās personas. Kopš informācijas publiskošanas par uzsākto kriminālprocesu KNAB Ziņojumu centrā tika saņemti 20 iesniegumi un zvani uz KNAB bezmaksas uzticības tālruni 8000 20 70.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Stabiņai pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma apcietinājumu piemēroja 19.septembrī. Iepriekš lēmumu nemainīja arī Rīgas apgabaltiesa.

KNAB iepriekš apliecināja, ka par iespējamām koruptīvām darbībām Rīgas domē ir sākts kriminālprocess un aizturētas vairākas personas.

Pēc biroja sniegtās informācijas, Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar tās kompetencē esošu darbību izdarīšanu un labvēlīgu lēmumu pieņemšanu vairāku personu interesēs. Saskaņā ar amata pienākumiem RD amatpersona organizējusi iesniegumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Dzīvokļu pārvaldes amatpersona atzīta par aizdomās turēto kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, bet viens RD darbinieks - tās atbalstīšanā. Otrs RD darbinieks ir atzīts par personu, pret kuru ir sākts kriminālprocess par kukuļošanas starpniecību. Vēl divas personas ir atzītas par aizdomās turētām kukuļdošanā un divas - kukuļošanas starpniecībā.

Publiski zināms, ka divas no iesaistītajām personām ir Dzīvokļu pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova un privātpersona Tatjana Fjodorova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!