Foto: LETA

Ventspils mēra Aivara Lemberga vadības stils Ventspils brīvostas pārvaldē 1999. un 2000.gadā bija autoritārs, uzskata kādreizējais politiķis Edmunds Krastiņš, kurš pirmdien Rīgas apgabaltiesā tika nopratināts kā liecinieks tā dēvētajā Lembergs krimināllietā.

Krastiņš pastāstīja, ka ar tagadējo Ventspils mēru viņš iepazinies 1991.gadā, kad abi bijuši deputāti Augstākās Padomes (AP) Ekonomikas komisijā. "Lembergs bija ļoti enerģisks un mērķtiecīgs pilsētas vadītājs, kurš rūpējās par Ventspils interesēm," savus tā laika iespaidus par viņu pirmdien tiesā atcerējās Krastiņš.

AP Lembergs ar Krastiņu kopā strādājuši vairākus gadus, bet aptuveni 1994.gadā Krastiņš kļuvis par AS "Ventspils nafta" (VN) padomes locekli. Arī tur abu kungu ceļi krustojušies.

1999.gadā starp Krastiņu un Lembergu radies konflikts par to, kā sadalāma VN peļņa. 1999.gada otrajā pusē Krastiņš kļuvis par Latvijas finanšu ministru un par valdes locekli Ventspils brīvostas pārvaldē, kuru vadījis Lembergs. Ventspils brīvostas valdē Krastiņš nostrādājis līdz 2000.gada pavasarim.

Prokurors pirmdien Rīgas apgabaltiesā lūdza Krastiņu raksturot Lemberga vadības stilu Ventspils brīvostas pārvaldē, uz ko liecinieks atbildēja, ka "viņš bija autoritārs vadītājs, [..] viedokļa un mērķtiecības līderis".

Raksturojot Ventspils brīvostas valdes darbu, Krastiņš atzina, ka viss noticis ļoti precīzi, punktuāli un saskaņā ar instrukcijām. Tomēr parasti valdes sēdes bijušas tikai formālas - tajās neesot notikušas nekādas diskusijas, viss akceptēts tādā redakcijā, kā piedāvāts. "Valdes sēdēs nebija opozīcijas. Es biju vienīgais, kurš kaut ko oponēja," liecināja Krastiņš.

Uz daudziem prokuroru uzdotajiem jautājumiem gan viņš pirmdien tiesā nevarēja atbildēt, jo neatcerējās vairāk nekā desmit gadus senus notikumus.

Valsts apsūdzības uzturētāji Krastiņu izprašņāja par kādu Ventspils brīvostas pārvaldes trīs miljonu ASV dolāru aizņēmumu no AS "Ventspils apvienotā Baltijas banka".

Lembergs savukārt vēlējās, lai Krastiņš paskaidro sīkāk, ko domājis, liecinot, ka viņa vadības stils brīvostā bijis autoritārs, uz ko liecinieks ieteica Ventspils mēram par šādu apzīmējumu neapvainoties - tas neesot nekas slikts. "Tā ir stingra kārtība, turēšana grožos," precizēja Krastiņš.

Pirmdien tiesa pabeidza liecinieka Krastiņa pratināšanu, bet nākamā tiesas sēde plānota ceturtdien, 2.februārī, plkst.11, kad uz nopratināšanu tiks aicināts cits liecinieks - bijušās "Ventspils apvienotās Baltijas bankas" vadītājs Raimonds Kalniņš.

Jau ziņots, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram šajā lietā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs netika līdz sprieduma taisīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!