Foto: stock.xchng
Latvijas nelegālajā ieroču aprites tirgū parādās Eiropā iegādāti deaktivizēti šaujamieroči, kuri valstī tiek pārtaisīti par šaušanai derīgiem, teikts Ministru prezidentes Laimdotas Sraujumas (V) pārskatā Saeimai par Latvijas nacionālo drošību.

Šogad Valsts policijas kriminālpolicijas struktūrvienībās tika turpināts darbs arī saistībā ar informācijas iegūšanu un analīzi par organizētām grupām, kas nodarbojas ar ieroču, munīcijas un sprāgstvielu nelegālo apriti. Pastiprināti pievērsta uzmanība organizēto noziedzīgo grupu dalībniekiem, kuri konfliktsituāciju risināšanas gadījumos jau agrāk ir izmantojuši ieročus, kā arī tiem organizēto grupu dalībniekiem, kuriem beidzas soda izciešanas laiks un kuri atbrīvoti no ieslodzījuma vietām.

Kā viena no 2015. gada tendencēm pārskatā minēta biežā bijušās PSRS ražotās militārās munīcijas, šaujamieroču un ieroču detaļu nonākšana nelegālā apritē, kā arī tas, ka Latvijas nelegālajā ieroču aprites tirgū parādās Eiropā iegādāti deaktivizēti šaujamieroči, kuri Latvijā tiek pārtaisīti par šaušanai derīgiem ieročiem.

Ziņojumā skaidrots, ka organizētās noziedzības veidošanos un darbību Latvijā ietekmē virkne faktoru - gan ārējie faktori, gan valsts iekšējie apstākļi, piemēram, Latvijas atrašanās transporta maršrutu krustpunktā, ko nodrošina Ventspils, Liepājas un Rīgas tirdzniecības ostas, kā arī Rīgas lidosta, Šengenas zonas bezvīzu režīms un Eiropas Savienības (ES) ārējā robeža.

Organizēto noziedzīgo grupu darbības sfēras analīzes rezultātā konstatēts, ka Latvijā apzinātās noziedzīgās grupas ir aktīvas smagās un organizētās noziedzības jomā un tām ir starptautiska dimensija, tās aktīvi sadarbojas ar citu valstu kriminālo aprindu pārstāvjiem kopīgu nelikumīgu mērķu sasniegšanai, izdarot noziegumus arī citu valstu teritorijās.

Latvijas organizētās noziedzīgās grupas valsts teritorijā darbojas gan patstāvīgi, gan uztur un dibina jaunus kontaktus ar Krievijas organizētajām noziedzīgajām grupām, kā arī ar organizētās noziedzības pārstāvjiem citās Eiropas valstīs. Tostarp Latvijas organizētās noziedzības grupām ir nodibināti cieši kontakti arī ar Lietuvas organizēto noziedzību, kurai savukārt ir plašs grupu tīkls Rietumeiropas valstīs, kas palīdz realizēt noziedzīgās darbības, piemēram, preču kontrabandu ES teritorijā.

Organizēto noziedzīgo grupu aktivitātēm ir raksturīgs polikrimināls raksturs - vairākas identificētās organizētās noziedzīgās grupas nodarbojas ar plaša spektra noziedzīgām darbībām, proti, narkotisko vielu nelegālo apriti, cilvēku tirdzniecību, personu nosūtīšanu seksuālai izmantošanai, ieroču kontrabandu, noziedzīgiem nodarījumiem ekonomikas jomā, arī ar izspiešanām un parādu piedziņu, mazāk - ar zādzībām.

Šogad konstatētas jaunas organizētās noziedzīgās grupas tādās jomās kā narkotisko un psihotropo vielu nelegālā aprite un akcīzes preču nelikumīgā aprite, kā arī nelegālās imigrācijas procesu saistība ar organizēto noziedzību. Ziņojumā uzsvērts, ka pieaugošais Vjetnamas pilsoņu aizturēšanas gadījumu skaits Latvijā liecina, ka ir izveidots organizēts Vjetnamas pilsoņu pārvietošanas kanāls.

Ziņojumā arī minēts, ka 2014.gada nogalē Latvijā parādījās un interneta tīkla segmentā izplatījās kaitīga modificētā programma, kas paredzēta datorlietotāju automatizētas datu apstrādes sistēmas inficēšanai. Šobrīd noskaidrots, ka šāda veida programmatūra tiek speciāli modificēta, lai iegūtu lietotāja internetbankas datus un veiktu nelikumīgus pārskaitījumus uz uzbrucēja norēķinu kontiem.

Par noziedzīgo grupu darbības pamata veidiem ir uzskatāma arī izvairīšanās no nodokļu nomaksas, finanšu līdzekļu izkrāpšana, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, kas notiek pēc izstrādātas shēmas, izmantojot fiktīvus uzņēmumus. Nelikumīgi iegūtās naudas legalizācija tiek realizēta galvenokārt investīciju un nekustamā īpašuma iegādes veidā, fiktīvā uzņēmējdarbībā, kā arī veicot naudas līdzekļu apriti caur ārzonas firmu un privātpersonu kontiem Latvijas bankās, tā pārsvarā iegūstot skaidras naudas līdzekļus.

Ziņojums tiks virzīts izskatīšanai arī Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!