Foto: LETA

Šā gada maijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzēta kādreizējā zvērināta notāre Dace Čaklā un viņas vīrs, bijušais Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētā vīrieša firma, kurā viņš bija valdes loceklis, no 2008.gada līdz 2010.gadam sniedza dažādus pakalpojumus apsūdzētās notāres birojam, kuri tika apmaksāti ar nepamatoti lielām summām, portāls „Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Tā rezultātā apsūdzētā notāre veica saimniecisko darbību un gada ienākuma deklarācijās par 2008., 2009. un 2010.gadu ar saimniecisko darbību saistītos izdevumus iekļāva maksājumus, kuri nav saistīti ar viņas saimniecisko darbību, tādējādi samazinot ar saimnieciskās darbības rezultāta gūtos ienākumus, informē prokuratūra. 

Čaklā pie kriminālatbildības saukta pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas, savukārt Čaklais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 218.panta otrās daļas.

Likums par izvairīšanos no nodokļu nomaksas kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka bijusī notāre
Čaklā
tiesā bija apstrīdējusi toreizējā tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) lēmumu par viņas atcelšanu no amata 2012.gada novembrī. To izdarīt ministram bija lūgusi Zvērinātu notāru padome (ZNP), jo, izskatot disciplinārlietu, tā konstatējusi pārkāpumus
Čaklās
darbībā. ZNP Disciplinārlietu komisija atzinusi, ka
Čaklā
ilgstoši un apzināti atradusies reāla interešu konflikta situācijā, pārkāpusi finansiālo darbību noteikumus un ētikas normas.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka ZNP Čaklo lūgusi atcelt tāpēc, ka viņa daudzus gadus izmantojusi sava vīra firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, kas radījis aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādā veidā notāre vienkārši centusies "optimizēt" nodokļus.

Bijušais deputāts Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bijis sievas biroja vadītājs, raidījumam pauda pārliecību, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi. Ja arī kādi pārkāpumi bijuši, tad tikai grāmatvedībā. Arī pati Čaklā iepriekš sacīja, ka interešu konflikta viņai nav bijis.

VID par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 60 000 latu. Veicot auditu, VID atklājis, ka 2010.gadā Čaklā firma "Divas puses" notārei sniegusi tulkošanas pakalpojumus par 42 000 latu, uzturējusi interneta mājaslapu par 30 000 latu un sniegusi sabiedrisko attiecību pakalpojumus par 35 000 latu.

Čaklā notāres amatā Rīgas apgabaltiesas darbības teritorijā Rīgā tika iecelta 2003.gada 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!