Rīgas apgabaltiesa piektdien sāka iztiesāt zobārstniecības klīnikas "Elladent" īpašnieces Ellas Ivanovas slepkavības lietu, kurā apsūdzētas četras personas, kuri visi savu vainu izvirzītajās apsūdzībās noliedza.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Ieva Paeglīte piektdien tiesā nolasīja apsūdzības rakstu, un visi apsūdzētie noliedza savu vainu, vien nogalinātās Ellas Ivanovas vīrs, uzņēmējs Igors Ivanovs atzina apsūdzības daļu par dokumentu viltošanu.

Lai gan prokurore tiesas sēdes sākumā lūdza lietu izskatīt slēgtā sēdē, tiesa viņas lūgumu noraidīja un lieta tiek skatīta atklāti.

Kā pastāstīja Paeglīte, nogalinātās Ellas Ivanovas 39 gadus vecais vīrs Igors Ivanovs šajā lietā apsūdzēts par uzkūdīšanu veikt sievas slepkavību mantkārīgos nolūkos. Viņam apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 9.punkta un 20.panta 3. un 4.daļas - par uzkūdīšanu uz slepkavību, par tās atbalstīšanu un slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Minētais likuma pants paredz vainīgās personas sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Ivanovam apsūdzība uzrādīta arī pēc 275.panta 1.daļas caur 20.panta 3. un 4.daļu - par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu. Ivanovs turklāt ir bijis arī šī nozieguma uzkūdītājs un atbalstītājs. Par šo likumpārkāpumu viņš var tikt sodīts ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 40 minimālajām mēnešalgām.

Tāpat Ivanovam galīgā apsūdzība uzrādīta pēc 298.panta 2.daļas - par apzināti nepatiesu ziņojumu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu nolūkā panākt krimināllietas ierosināšanu pret kādu personu, ja šīs darbības saistītas ar apsūdzību smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā vai ar neīstu apsūdzības pierādījumu radīšanu vai ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Ivanova sievai Ellai Ivanovai bijušas romantiskas attiecības ar koncertaģentūras "Queen Of Stage" direktoru Ojāru Grasmani. Ivanovi īsi pirms sievas nāves bija sagatavojuši šķiršanās dokumentus.

Ivanovs pagājušā gada pavasarī atradās apcietinājumā aizdomās par huligānismu un draudu izteikšanu Grasmanim, taču vēlāk tika izlemts, ka šie nodarījumi nebūtu pietiekami smagi, lai viņam piemērotu bargāko drošības līdzekli, tomēr apcietinājumā uzņēmējs tika paturēts saistībā ar savas sievas slepkavības kriminālprocesu.

1957.gadā dzimušajam Ludvigam Antonovam, kurš šajā slepkavības lietā tika aizturēts viens no pirmajiem aizdomās par slepkavības izdarīšanu, apsūdzības uzrādītas pēc KL 118.panta 2.daļas - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas. Minētais likuma pants paredz sodu mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu. Antonovs apsūdzēts arī pēc 15.panta - par mēģinājumu noslepkavot toreiz 50 gadus veco Ivanova šoferi un miesassargu Arvīdu Vilcānu.

Kā skaidroja prokurore, Antonovs, izdarot Ivanova sievas slepkavību, bēga prom no notikuma vietas un šāva uz automašīnu, kurā atradās Vilcāns. Šoferim miesas bojājumi gan netika izdarīti, bet Antonovam nāksies atbildēt tiesas priekšā par šo slepkavības mēģinājumu.

Tāpat Antonovs apsūdzēts pēc KL 233.panta 2.daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas. Šis likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai arestu, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Ivanova šoferim un biznesa partnerim Vitālijam Mamedovam apsūdzība uzrādīta pēc KL 117.panta 9.punkta caur 20.panta 2. un 4.daļu - par slepkavības mantkārīgā nolūkā organizēšanu un atbalstīšanu.

48 gadus vecajam Asifam Handžanovam apsūdzība uzrādīta pēc KL 117.panta 9.punkta caur 20.panta 4.daļu - par slepkavības mantkārīgos nolūkos atbalstīšanu.
Pret Sergeju Davidoviču un Vilcānu, kurš savulaik bija apcietināts arī SIA "Jaunpagasts plus" vadītāja Daiņa Peimaņa slepkavības lietā, Ivanovas lietā izmeklēšana ir izbeigta, jo, pēc prokurores teiktā, netika gūti pietiekami pierādījumi, lai minētās personas varētu apsūdzēt šajā slepkavības lietā.

Gan Davidovičs, gan Vilcāns no apcietinājuma ir atbrīvoti. Apcietinājumā patlaban atrodas Ivanovs, Antonovs un Mamedovs, savukārt Handžanovam kā drošības līdzeklis ir piemērota policijas uzraudzība.

Kā ziņots, Ivanova tika nogalināta ar pieciem šāvieniem naktī uz pagājušā gada 7.janvāri Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedkalnē, savas privātmājas pagalmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!