Foto: DELFI

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) joprojām nav nonācis "uz pēdām" Rēzeknes hakerim Pēterim Sahurovam. Tāpat ārzemju likumsargi aizvien sola 50 000 ASV dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas tiem palīdzētu atrast jau kopš 2011.gada meklēšanā esošo Rēzeknes hakeri, liecina informācija FIB mājaslapā.

Vienlaikus likumsargi norādījuši, ka pastāv iespēja, ka Sahurovs apmeklē Kijevu, Ukrainā. Meklēšanā esošais Latvijas iedzīvotājs izmanto tādus lietotājvārdus kā “PIOTREK”, “PIOTREK89” un “SAGADE”.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka rēzekniešus Pēteri un Marinu Šahurovus 2011. gada vidū par krāpšanu tiešsaistē pieprasīja izdot ASV. 2012.gadā tobrīd 22 gadus vecais rēzeknietis Sahurovs Latviju bija pametis un līdz ar to tika izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Savukārt vēl 2013.gada nogalē FIB par informāciju, kas ļautu aizturēt Sahurovu, izsludināja 50 000 ASV dolāru (aptuveni 26 050 latu) lielu atlīdzību.

FIB mājaslapā publicētā informācija liecina, ka Sahurovs tiek meklēts saistībā ar viņa iespējamo iesaistīšanos starptautisku kibernoziegumu shēmas īstenošanā, kas notikusi no 2010.gada februāra līdz septembrim. Shēmā ticis izmantots datorvīruss un krāpniecisku datora drošības programmu tirgošana tiešsaistē, kā rezultātā no interneta lietotājiem izkrāpti vairāk nekā 2 miljoni ASV dolāru.

2010.gada februārī Sahurovs sazinājies ar interneta mediju un apgalvojis, ka strādā interneta reklāmas aģentūrā. Viņa norādītā darba vieta pēc viņa sniegtās informācijas laikrakstam liecinājusi, ka tā pārstāv kādu viesnīcu ķēdi un meklē reklāmas vietu internetā.

FIB norādījis, ka Sahurovs izmantojis nepatiesas atsauces un viltotus banku kontus ar mērķi maldināt laikrakstu.
Meklēšanā esošais Latvijas iedzīvotājs sniedzis laikrakstam elektroniskus failus ar fiktīvu viesnīcu reklāmām. Kad reklāmas tika izvietotas tīmekļa vietnē, Sahurovs aizstājis viesnīcu reklāmas ar failu, kas satur datora kodus vai programmatūras, kas inficējušas mājaslapas apmeklētāju datorus.

Līdz ar to apmeklētājiem nācies iegādāties pretvīrusu programmatūru 49,95 ASV dolāru vērtībā, lai atgūtu kontroli pār savu datoru. Savukārt gadījumā, ja datorā netika instalēts antivīruss to pārņēmuši uzlecošie logi ar krāpnieciskiem drošības brīdinājumiem. Turklāt datora lietotājam nepieejami kļuva visi ierīcē glabātie dati un faili, norāda FIB.

Pēc FIB rīcībā esošās informācijas Sahurovs, iespējams, šādu krāpniecisko shēmu īstenojis pret daudziem tiešsaistes uzņēmumiem.

2011.gada 17.maijā Sahurovu ASV likumsargi apsūdzēja par krāpšanu tiešsaistē, līdzdalību krāpšanā tiešsaistē, kā arī neatļautu piekļuvi aizsargātiem datoriem. Tajā pašā dienā tika izsniegts federālais orderis Sahurova aizturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!