Foto: LETA
Finanšu izlūkošanas dienests (FID) no ārvalsts partnera saņēmis "karstu informāciju" par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas, iespējams, pieļautiem likumpārkāpumiem, izriet no FID vadītājas Ilzes Znotiņas teiktā intervijā, kas publicēta žurnāla "Bilances Juridiskie Padomi" decembra numurā.

FID vadītāja intervijā norādījusi, ka dienests sācis intensīvāk strādāt ar ēnu ekonomikas, nodokļu noziegumu, korupcijas, vietējā līmeņa krāpšanas un dažāda veida kontrabandas jautājumiem. Ļoti liela uzmanību tiekot pievērsta tieši organizētās noziedzības grupējumiem.

"Pievienotās vērtības nodokļa "karuseli" nevar izveidot viena persona. Jābūt pietiekami labam sadarbības partneru tīklam dažādās valstīs," norādījusi Znotiņa, uzsverot, ka viens no FID galvenajiem uzdevumiem ir atrast šo profesionālo noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizētāju tīklus.

Vaicāta par FID ieguldījumu šo nodokļu shēmu vai korupcijas gadījumu izmeklēšanā, Znotiņa atbildējusi, ka kopš 2018. gada vasaras izveidota sadarbības koordinācijas grupa, kurā tiek pārrunāta ikviena lieta, kurai FID "ķeras klāt".

"Lielākais FID pienesums lietu izmeklēšanā ir gan spēja analizēt finanšu plūsmas, gan ātrums, kādā varam iegūt starptautisku informāciju. Nereti šī informācija nav izmantojama kā pierādījums tiesā, taču tā ir skaidra norāde, kurā virzienā veicama izmeklēšana, tai skaitā citās valstīs," intervijā žurnālam norādījusi Znotiņa, uzsverot, ka FID šādu informāciju var iegūt dažu dienu vai pat dažu stundu laikā.

Viņa piebilst, ka "arī pirms intervijas kolēģis no ārvalsts izlūkošanas dienesta atsūtīja "karstu" informāciju par kādu no mūsu politiski nozīmīgajām personām".

Ņemot vērā Znotiņas teikto, aģentūra LETA vērsās FID ar lūgumu komentēt, par kādu gadījumu ir runa, vai FID veic "karstās" informācijas pārbaudi, vai šī informācija izanalizēta un jau pārsūtīta kādai tiesībaizsardzības iestādei.

FID pārstāve Līva Rancāne skaidroja, ka atbilstoši likumam FID nav tiesību komentēt konkrētus gadījumus vai analīzes procesu, kā arī analīzes rezultātus.

FID tā rīcībā esošo informāciju drīkst izmantot tikai likumā paredzētajiem mērķiem un noteiktajā kārtībā. Likums regulē arī institūcijas, kurām FID ir tiesīgs izpaust tā rīcībā esošo informāciju. Šīs institūcijas ir pirmstiesas izmeklēšanas iestādes, prokuratūra, tiesa, operatīvās darbības subjekti, ārvalstu pilnvarotās iestādes.

FID pamatuzdevums ir apkopot un analizēt finanšu datus, saņemtos ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem, lai iegūto informāciju nodotu Latvijas tiesībaizsardzības iestādēm noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas lietu izmeklēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!