Foto: Shutterstock
Lai pierādītu faktisko kopdzīvi ar savu vīru - ārvalstu pilsoni - un tā panāktu viņam uzturēšanās atļaujas izsniegšanu Latvijā, sieviete tiesā iesniegusi kopdzīvi šķietami apliecinošas fotogrāfijas, taču tiesa sociālajos tīklos atradusi fotogrāfiju oriģinālus, kuros vīra vietā redzami citi vīrieši.

Patlaban izskatīšanā Administratīvajā rajona tiesā nonācis kādas sievietes Sabīnes strīds ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) par lēmumu, ar kuru PMLP atteikusies vīrietim izsniegt uzturēšanās atļauju, jo uzskatījusi laulības par fiktīvām. Trešās personas statusā lietā pieaicināts viņas vīrs Sergejs.

Nepiekrītot šim lēmumam, Sabīne pirms gada iesniegusi pieteikumu tiesā un lūgusi to kā nepamatotu atcelt. Viņa norādījusi, ka laulības ir īstas un kopdzīve ir reāla. Šo faktu apliecināšanai viņas pilnvarotā pārstāve iesniegusi tiesā fotogrāfijas, kurās Sabīne redzama ar dzīvesbiedru.

Kā sacīja tiesnese Anita Kovaļevska, kuras tiesvedībā nonācis sievietes strīds ar PMLP, apskatot šīs fotogrāfijas, bijis skaidri redzams, ka tās ir montētas, proti, ķermenim pielikta cita seja. Tiesa apskatījusies sievietes profilu portālā "draugiem.lv" un tur ieraudzījusi divas tiesā iesniegtajām faktiski identiskas fotogrāfijas, taču tajās redzamajiem vīriešiem bijušas citas sejas, nekā tiesā iesniegtajos attēlos.

Kovaļevska atturējās no sīkākiem komentāriem par lietu, sakot, ka spriedums šajā lietā būs pieejams 16.janvārī un tajā viss tiesas konstatētais būs aprakstīts.

PMLP Valsts robežsardzei pastiprinātai kontrolei ik mēnesi nosūta informāciju par aptuveni četriem vai pieciem ārzemniekiem, par kuriem ir aizdomas, ka tie slēguši fiktīvas laulības ar mērķi iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā, informēja PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs.

Uz fiktīvām laulībām var norādīt gan tas, ka vīram un sievai ir ļoti liela gadu starpība, gan tas, ka laulātajiem nav kopīgas valodas, kādā sazināties, gan arī tas, ka abu laulāto sniegtā informācija ir bijusi pretrunīga, tādēļ nepieciešama turpmāka ģimenes uzraudzība, skaidroja Rjabcevs.

Visbiežāk fiktīvās laulības ar Latvijas pilsonēm slēdzot ārzemnieki no Turcijas, Ēģiptes un Nigērijas, taču bijuši arī gadījumi, kad fiktīvās laulībās iesaistās Krievijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!