Foto: AFP/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas izmeklētāji, īstenojot vairāk nekā 17 kratīšanas Rīgā un citos Latvijas novados, apturējuši kādas organizētas personu grupas darbību, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Personas nodarbojās ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām ir atzītas sešas personas.

VID apstiprina, ka izmeklētāji apturējuši organizētu personu grupu, kas 2016. gada laikā īstenojušas fiktīvu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Šā gada septembrī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu un novembrī finanšu policijas izmeklētāji pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, transportlīdzekļos un birojos īstenoja 17 kratīšanas Rīgā un Rīgas, Limbažu, Jēkabpils rajonos.

Kratīšanu laikā organizētā grupējuma dalībnieks veica pretdarbību, mēģinot iznīcināt pierādījumus, taču, pateicoties izmeklētāju profesionalitātei, pretdarbība tika novērsta un pierādījumi netika iznīcināti. Pašlaik ir noskaidrots, ka fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti aptuveni 30 gan reāli strādājoši, gan fiktīvi uzņēmumi. Grupējuma kodolu veidoja trīs personas, kas īstenoja reālu uzņēmējdarbību, ievedot valstī preces no tuvējām Eiropas savienības valstīm (Lietuvas un Igaunijas), kuras realizēja Latvijā.

Kriminālprocesa ietvaros tika aizturētas piecas personas un četras no tām tika nogādātas īslaicīgas aizturēšanas birojā. Pašlaik sešas personas ir atzītas par aizdomās turētām un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, bet valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmērs vēl tiek precizēts.

Shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru, iegūstot tiesības veikt PVN priekšnodokļa atmaksu.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka no Eiropas Savienības valstīm tika ievesta divu veidu prece – lopbarības graudi un to produkti, kurus piegādāja pārstrādes uzņēmumam un zemnieku saimniecībai, kā arī plastikāta granulas, kuras piegādāja plastmasas izstrādājumu ražotājiem. Graudi tika ievesti galvenokārt no 2016. gada februāra līdz jūnijam, bet jūlijā tas tika pārtraukts, jo šajā jomā tika ieviesta reversā PVN maksāšanas kārtība, piebilst VID.

Tuvojoties PVN deklarāciju iesniegšanas termiņiem, tika aprēķināts faktiskais apgrozījums un valsts budžetā maksājamais PVN apmērs, sagatavota tabula ar datiem par precēm (darījumu skaits, darījumu summas un datumi), ko nepieciešams iepirkt no fiktīvajiem piegādātājiem. Abas puses šos darījumus deklarēja, lai VID iesniedzamajos pārskatos nebūtu nesakritības un VID nerastos aizdomas par fiktīvu uzņēmumu iekļaušanu PVN priekšnodokļa atskaitēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!