Foto: Shutterstock
Finanšu policija lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret 15 personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju teju 160 tūkstošu latu apmērā, informē Valsts ieņēmumu dienests.

Septiņi no aizdomās turētajiem ir reāli darbojošos uzņēmumu amatpersonas - shēmas "klienti". Noķerts arī shēmas organizators.

Kriminālprocesa ietvaros veikto kratīšanu laikā izņemtie naudas līdzekļi – 72 675 eiro (51 075 lati) un 9830 lati - atzīti par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitīti valsts budžetā.

Kriminālprocess par noziedzīga grupējuma darbību uzsākts aizpērn janvārī. Noziedzīgais grupējums 2008.gadā saskaņā ar iepriekšēju vienošanos un pienākumu sadali, izmantojot vairāku uzņēmumu rekvizītus un banku kontus, mākslīgi veidoja uzņēmumu savstarpējas darījumu shēmas ar mērķi nemaksāt valsts budžetā pievienotās vērtības nodokli (PVN) un legalizēt finanšu līdzekļus lielā apmērā.

Sākotnēji aizdomās turamās personas statuss piemērots piecām personām, taču Finanšu policijas izmeklētājiem izdevies savākt pierādījumus pret kopumā 15 shēmā iesaistītām personām.

Grupējumā ar noziedzīgu mērķi bija apvienojušās astoņas personas, kuru starpā bija sadalīti pienākumi pēc atbildības līmeņiem. Noziedzīgās shēmas darbības īstenošanā tika izveidoti vairāki fiktīvi uzņēmumi, kas sešiem reāliem uzņēmumiem jeb klientiem it kā sniedza pakalpojumus celtniecības nozarē. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā izdevās noskaidrot, ka noziedzīgais grupējums izmantoja "naudas atmazgāšanas" shēmu, kad ar PVN apliekamu darījumu dokumenti tiek noformēti par faktiski nenotikušiem darījumiem, tālāk par šiem darījumiem veicot apmaksu fiktīvi dibinātiem uzņēmumiem, lai nauda nonāktu grupējuma rīcībā.

Kopumā noziedzīgais grupējums, deklarējot darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, lai izvairītos no pievienotās vērtības nodokļu nomaksas, un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, valstij radījis zaudējumus 159 537,25 latu apmērā.

Kriminālprocesa Rīgā un Madonā veiktas 17 kratīšanas iesaistīto personu dzīves vietās un automašīnās, kuru laikā tika izņemti gan fiktīvu uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, banku dokumenti, kodu kalkulatori, kodu kartes, zīmogi, divas gāzes pistoles un viens nereģistrēts šaujamierocis bez attiecīgās atļaujas, kā arī skaidra nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!