Foto: DELFI

Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi grozījumus Revīzijas pakalpojumu likumā, rosinot atcelt zvērinātu revidentu kriminālprocesuālo imunitāti.

FM skaidroja, ka ir virkne latentu noziedzīgo nodarījumu, kuru atklāšana un izmeklēšana ir būtiski apgrūtināta, jo visas noziedzīgajā nodarījumā iesaistītās puses ir ieinteresētas to slēpt, kā, piemēram, koruptīvi darījumi. Tāpēc starptautiskā praksē ir atzīts, ka ir noteiktas profesijas, kurās, veicot darba pienākumus, ir iespējams šādus noziedzīgos nodarījumus atklāt, proti, grāmatveži un zvērināti revidenti.

FM piebilda, ka Latvijas gadījumā zvērinātu revidentu kriminālprocesuālā imunitāte būtiski apgrūtina valsts spējas sekmīgi atklāt un izmeklēt šādus noziedzīgos nodarījumus.

Tāpat OECD Latvijai ir ieteikusi veikt grozījumus tiesību aktos, nosakot pienākumu ārējiem revidentiem ziņot kompetentām institūcijām par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu pēc iespējas ātrāk. OECD arī rosinājusi veikt grozījumus tiesību aktos, precizējot, ka tiesas, prokurori un izmeklētāji drīkst pieprasīt revidentam sniegt informāciju izmantošanai, kad tiek izmeklēta ārvalstu amatpersonu kukuļošana.

FM norādīja, ka Revīzijas pakalpojumu likums patlaban aizliedz pieprasīt no zvērinātiem revidentiem ziņas un paskaidrojumus, kā arī nopratināt viņus kā lieciniekus par faktiem, kas viņiem kļuvuši zināmi, sniedzot profesionālos pakalpojumus.

Tāpēc ar likuma grozījumiem rosināts noteikt, ka zvērinātam revidentam ir pienākums sniegt tiesībaizsardzības iestādēm pēc to pieprasījuma revīzijas pakalpojuma sniegšanas laikā iegūto informāciju.

Minētie likuma grozījumi nodoti saskaņošanai. Par tiem vēl jālemj Ministru kabinetā, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!