Foto: Valsts policija

Pagājušajā nedēļā Valsts policija (VP) apturēja organizētas noziedzīgas grupas darbību, kas no Lietuvas regulāri ieveda nelegālās cigaretes un tās izplatīja Latvijā. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un grupas līderim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Grupas dalībnieki nelegālās cigaretes tirgojuši gan pašu izveidotās "točkās", gan pārdevuši lielos daudzumos citiem tirgotājiem. Kopumā VP kratīšanu laikā vairākos objektos atsavinājusi 626 960 cigarešu bez Latvijas akcīzes markām.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) amatpersonas, aktīvi strādājot cīņā ar nelegālo akcīzes preču apriti, atklāja personu grupu, kas nodarbojas ar nelegālo cigarešu ievešanu Latvijā un to tirgošanu.

Šī gada 2. decembrī ENAP likumsargiem, sadarbojoties ar Salaspils iecirkņa darbiniekiem, Salaspils apkārtnē izdevās apturēt vieglo automašīnu, ar kuru vairāki noziedzīgās grupas dalībnieki bija tikko kā ieradušies no Lietuvas, un, kuras bagāžas nodalījumā bija paslēptas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām. Automašīnā esošos likumpārkāpējus policisti aizturēja uzreiz. Tajā pašā dienā policisti notvēra arī pārējos iespējamos noziedzīgās grupas dalībniekus, kopumā septiņas personas. Viens no aizturētajiem ir jau iepriekš sodīts par nelegālo akcīzes preču apriti.

Veicot kratīšanas arī citos objektos, tostarp aizturēto personu dzīvesvietās, policisti kopumā konstatēja un atsavināja 626 960 gabalu cigarešu bez Latvijas akcīzes markām. Tāpat atsavināti nedeklarētie naudas līdzekļi – 254 504 eiro, kas, visticamāk, iegūti no nelegālo akcīzes preču realizācijas, un kā prezumēta manta izņemtas trīs automašīnas.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka personas ar šīm noziedzīgajām darbībām nodarbojušās jau ilgstoši un viņām bija izveidotas savas nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietas jeb "točkas", kā arī šīs preces pārdotas citiem nelegālo akcīzes preču tirgotājiem.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas – par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju, ja tā izdarīta lielā apmērā, un ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Šobrīd četrām aizturētajām personām ir piemērots aizdomās turēto statuss. Vienai aizdomās turētajai personai piemērots apcietinājums, savukārt pārējām – ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Nelegālās cigaretes ir nodotas Valsts nodrošinājuma aģentūrai, un pēc procesuālo darbību veikšanas tiks lemts par to iznīcināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!