Foto: Valsts policija

Cigarešu ražotnē Rīgas reģionā Valsts policija (VP) atsavinājusi 1,68 miljonus nelegālo cigarešu un aizdomās par noziedzīga nodarījuma organizēšanu aizturēja 1974. gadā dzimušu vīrieti, portālu "Delfi" informē VP.

Policija uzskata, ka atsavināto cigarešu ražošana, visticamāk, notikusi legālā biznesa aizsegā. Ražotnē atsavinātas "Richman" markas cigaretes bez akcīzes markām, kas tālāk iepludinātas Eiropas tirgū. Policija aplēsusi, ka atsavināto cigarešu realizācija valstij nodarītu aptuveni 165 tūkstošu eiro zaudējumus.

Informācija par ražotni VP redzeslokā nonāca šā gada vasarā. Pārbaudot šo informāciju, VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas darbinieki noskaidroja, ka, visticamāk, šīs cigaretes tiek ražotas un realizētas legāla biznesa aizsegā.

Aizdomas par nelegālo cigarešu realizēšanu Eiropas tirgum vēl vairāk pastiprinājās pēc tam, kad šā gada 12. oktobrī Zviedrijas muitas izmeklēšanas daļa Zviedrijā aizturēja kravu ar 1,4 miljoniem tādas pašas markas nelegālo cigarešu, par kurām VP bija informācija – tās varētu būt izvestas no Latvijā esošās cigarešu ražotnes.

VP noskaidroja vietu Latvijā, kurā tiek uzglabātas nelegālās cigaretes. Veicot kratīšanu šajā vietā, tika izņemti 1,68 miljoni "Richman" cigarešu bez akcīzes markām. Vienlaikus kratīšana tika veikta arī iepriekš noskaidrotajā cigarešu ražotnē, no kuras, visticamāk, cigaretes bez akcīzes markām izvestas. Kratīšanā izņemtas cigarešu ražošanas un cigarešu pakošanas iekārtas, kā arī izņemti teju četri miljoni "Richaman" markas cigarešu. Lai pārliecinātos, vai nelegālās cigaretes izvestas tieši no šīs legālās ražotnes, VP nozīmētas vairākas ekspertīzes.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma organizēšanu aizturēts 1974. gadā dzimis vīrietis, bet vēl viena persona atrodas meklēšanā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Par minēto nodarījumu VP tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas – par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju lielā apmērā, ko, iespējams, izdarījusi organizēta grupa. Likumā noteiktā atbildība par šādu nodarījumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu. Vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!