Foto: Rīgas pašvaldības policija

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) darbinieki 13. aprīlī Ķengaragā no antisanitāriem apstākļiem izņēmuši četrus mazus bērnus, bet viņu māte likumsargus sagaidījusi 4,4 promiļu reibumā, portāls "Delfi" uzzināja RPP.

Ar mērķi pārliecināties par bērna drošību, sadzīves apstākļiem un pamatvajadzību nodrošināšanu, kā arī to, vai dzīvoklī bērna klātbūtnē netiek lietots alkohols un citas apreibinošās vielas, sestdien, 13. aprīlī, ap pulksten 13 RPP Latgales pārvaldes darbinieki pēc Sociālā dienesta lūguma apsekoja kādas ģimenes dzīvesvietu Ķengaragā.

Pieklauvējot pie dzīvokļa durvīm, tās atvēra bērns un uzreiz pie durvīm pienāca sieviete (māte), kura bija manāmā alkohola reibumā, proti, grīļojās un nesakarīgi runāja. Likumsargi iegāja dzīvoklī, kur sastapa vēl trīs mazgadīgus bērnus, turklāt jaunākajam no tiek bija vien 9 mēneši.

Dzīvoklī valdīja antisanitāri apstākļi – netīras, lipīgas grīdas, nemazgāti trauki, izmētāti izsmēķi, pelni, papīri, ēdiena paliekas, atvērtas alkohola pudeles, dažādas mantas un drēbes.

Pārbaudot personu datus, policisti konstatēja, ka bērnu mātei ir atņemtas aizgādības tiesības pār trīs bērniem, savukārt jaunākais bērns dzīvo pie viņas. Vienlaikus likumsargi noskaidroja, ka trīs vecākie bērni ikdienā dzīvo pie savas vecmammas, kura viņiem ir aizbildnis, tomēr šajās brīvdienās bērni atbraukuši paciemoties pie mātes.

Lai noteiktu sievietes reibuma pakāpi, viņai tika veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpā, kas uzrādīja 4,40 promiļu reibumu. Savukārt, lai pārliecinātos par bērnu veselības stāvokli, uz notikuma vietu tika izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Pēc pārbaudes mediķi divus vecākos bērnus un 9 mēnešus veco zīdaini nolēma hospitalizēt, bet ceturtais bērns tika nogādāts pie vecmammas.

Ņemot vērā mātes reibumu un antisanitāros apstākļus dzīvesvietā, notikuma vietā tika pieņemts lēmums par 9 mēnešus vecā zīdaiņa nošķiršanu no mātes. Vienlaikus par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Dienu vēlāk, 14. aprīlī, lai pārliecinātos par bērnu dzīvošanas apstākļiem arī pie vecmammas (aizbildņa), pie kuras dzīvo trīs vecākie bērni, likumsargi apsekoja viņas dzīvesvietu, kur sastapa visus trīs bērnus. Vienlaikus tika apsekota 9 mēnešus vecā zīdaiņa tēva, kurš pēc pārbaudēm slimnīcā uzņēmās bērna aprūpi, dzīvesvieta. Abās dzīvesvietās apstākļi bija apmierinoši un bērnu attīstībai un dzīvošanai atbilstoši. Tāpat nekas neliecināja, ka tēvs un vecmamma nespētu parūpēties par bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!