Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 13. jūnijā sākusi kriminālprocesu pret personu grupu, kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu nelikumīgu izgatavošanu, uzglabāšanu, pārvietošanu un realizāciju lielos apmēros, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Kriminālprocesa ietvaros aizturētas trīs personas, no kurām viena jau atrodas apcietinājumā. Tāpat izņemti 27 315 litri spirta, kā arī citi lietiskie pierādījumi, kas liecina par nelegālo rūpalu lielā apmērā.

Nelegālās akcīzes preces, visticamāk, spirts tika ievests no ārzemēm. Spirta krava tika nogādāta uz noliktavu, no noliktavas nelegālo preci nelielos daudzumos pārveda uz netālu esošo autoservisu. Neattīrīts spirts ar speciālām iekārtām, kas atradās autoservisā, tika pārveidots par dzeramo spirtu.

Attīrīto spirtu pārvietoja uz angāru, kurā atradās iekārtas, kas domātas pudeļu pildīšanai un etiķešu līmēšanai. Angārā piepildīja pudeles un līmēja jau sagatavotās dažādas etiķetes "Vladimir Manomah vodka", "Cristal Dew", "Jeltzin", "Стройная береза", "Клюквенная настойка", bet saturs pudelēs bija vienāds. Sapildītās pudeles tika realizētas tālāk Latvijas tirgū.

Kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas darbinieki veica sešas kratīšanas noliktavā un autoservisā Rīgā, iepakošanas cehā Rīgas rajonā, aizturot trīs personas, no kurām vienai šobrīd piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Kratīšanu laikā izņemts aptuveni 27 315 litri šķidrums ar alkoholam raksturīgu smaržu, skaidra nauda 2 350 eiro, tukšas viena litra, 0,5 litru un 0,7 litru tilpuma pudeles, 34 vienības 25 litru tilpuma tukšas kannas ar spirtam līdzīgu smaku, 12 pudeles ar nezināmas izcelsmes tumšu šķidrumu, krēsls ar drošības jostu, kas pārveidots par mehānisku korķu uzskrūvējamo iekārtu, kā arī kastes ar pudeļu korķiem un pudeļu etiķetēm.

Pēc VID aprēķiniem no uzietā spirta daudzuma var izgatavot 65 000 viena litra degvīna pudeles. Valstij novērstā zaudējuma apmērs nenomaksātā akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa veidā ir 583 000 eiro.

Kriminālprocess uzsākts pēc 221.2 panta 3.daļas par iespējamām nelikumīgām darbībām personu grupā pēc iepriekšējas vienošanas, veicot nelikumīgo alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošana), glabāšanu un pārvietošanu lielā apmērā. Likums par to paredz kā sodu piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!