Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopš Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju stāšanās spēkā pastiprināti uzrauga visu sankcijām pakļauto preču veidu ievešanu un izvešanu, un šā gada augustā konstatēti mēģinājumi ar nepareizu preces kodu deklarēt un no Baltkrievijas ievest 22 080 kilogramus koksnes brikešu, 22 800 kilogramus lietotu koka sliežu ceļu gulšņu, kā arī naglas, portālu "Delfi" informēja VID.

Sankciju apiešanas mēģinājums, deklarējot preces ar neatbilstošu kombinētās nomenklatūras kodu, konstatēts 2022. gada 3. un 17. augustā muitas kontroles punktos uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, veicot kravas muitas fizisko kontroli un skenēšanas attēlu analīzi.

Lietas materiāli nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesu uzsākšanu, norāda dienestā.

Sankcijām pakļauto preču sarakstā iekļautas vairākas preču grupas, kuras liegts ievest no Baltkrievijas, tostarp visa koksne un tās izstrādājumi, mēslošanas līdzekļi, jaunas riepas, naftas produkti, cements, cementa, betona, akmens izstrādājumi, dzelzs un tērauds izstrādājumi​.

Kopš šā gada 28. marta, kad tika sākts apkopot datus attiecībā uz sankciju risku novēršanu, līdz jūlija beigām Latvijā noraidītas 2073 kravas un reģistrēti 1238 iespējami sankciju pārkāpumi.

VID muitnieki ir uzsākuši 32 kriminālprocesus par Starptautisko organizāciju un Latvijas noteikto sankciju pārkāpumiem, pamatojoties uz Krimināllikuma 84. pantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!