Foto: VID
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas 30. aprīlī novērsušas 10 571 700 cigarešu jeb 52 868 cigarešu bloku kontrabandu, portāls "Delfi" uzzināja VID.

30. aprīlī Grebņevas muitas kontroles punktā, pamatojoties uz riska analīzes rezultātiem, veikta muitas kontrole no Krievijas iebraukušai kravas automašīnai, to skenējot. Analizējot skenēšanas attēlu, muitniekiem radušās aizdomas par nedeklarētu preču pārvietošanu. Transportlīdzeklis novirzīts padziļinātai kontrolei.

Iesaistot pārbaudē muitas kinologu ar tabakas izstrādājumu meklēšanas suni, atklāts, ka kravā aiz piesegprecēm – ruberoīda ruļļiem – novietotas finiera kastes, kas pilnas ar cigaretēm. Kravas nodalījumā bijušas 32 šādas kastes. Saskaņā ar pavaddokumentiem tajās bija jābūt ģipša apmetumam.

Kontroles rezultātā izņemtas 6 511 700 cigaretes jeb 32 558 bloki un piecas paciņas cigarešu "Minsk Capital" ar Baltkrievijas akcīzes markām un "NZ Gold" bez akcīzes markām.

Tajā pašā dienā, 30. aprīlī, lielu cigarešu kontrabandas kravu atklāja arī Ventspils ostas muitas kontroles punkta darbinieki. Veicot kravas transportlīdzekļu kontroli pirms to uzbraukšanas uz prāmja, kas kursē no Ventspils uz Zviedrijas ostas pilsētu Nīnashamnu, muitas amatpersonas padziļinātai pārbaudei novirzīja kādu Lietuvā reģistrētu automobili, kurā saskaņā ar pavaddokumentiem tika vesta krava – konstrukcijas materiāli.

Kontroles laikā atklājās, ka melnā polietilēna plēve, ar ko apvilktas paletes, apslēpj kartona kastes ar cigaretēm. Lai nomāktu tabakas izstrādājumu smaržu, ko varētu saost darba suns, kartona kastes apstrādātas ar kādu specifisku vielu, kas izdalīja salkanu smaku, un kravas nodalījums bija piebārstīts ar kafijas pupiņām. Kravā kopumā atradās 406 kastes ar cigaretēm "Winston Blue" bez akcīzes markām. Katrā kastē bija 50 bloki cigarešu, kopējais daudzums 20 300 bloki jeb 4 060 000 cigarešu.

Abos gadījumos sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās. Lietu materiāli nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei, kura sākusi divus kriminālprocesus pēc Krimināllikuma 190. panta 3. daļas. Par kontrabandu organizēta grupā vai lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!