Foto: F64
Zādzību mēģinājumu skaits tirdzniecības vietās pērn bijis līdzīgs kā 2009.gadā, liecina apsardzes kompānijas "G4S Latvia" statistika par pērn aizturētajiem.

Kopumā pērn "G4S Latvia" aizturējusi vairāk nekā 3000 personas, no kurām 65% ir vīrieši un 35% - sievietes. Lielākā pērn veiktā zādzības mēģinājuma summa ir 1194 lati. Jaunākajam aizturētajam ir seši gadi, vecākajam - 89 gadi.

Vidējā zagto preču vērtība ir septiņi lati, savukārt apģērbu un aksesuāru veikalos – 27 lati.

Uzņēmuma Drošības funkciju departamenta direktors Jānis Ābele norāda, ka likumpārkāpēji pērn kļuvuši daudz agresīvāki un pārdrošāki gan attiecībā uz metodēm, gan izvēlētajām zagtajām precēm – iekārotākās ir pēc iespējas vērtīgākas, kā arī ērti realizējamas preces. Liela daļa no aizturētajiem ir personas, kas aizraujas ar dažādu narkotisko vai citu apreibinošu vielu lietošanu.

Kopējā aizturēto preču summa par zādzību mēģinājumiem klientu objektos, kur par drošību rūpējas "G4S Latvia", pārsniedz vairākus desmitus tūkstošus latu, norāda Ābele.

Aptuveni puse (52%) zādzības mēģinājumu pastrādāti par summu, kas nepārsniedz piecus latus. Savukārt 25% gadījumu garnadžu guvums būtu bijis vērtībā no 5 – 10 latiem, bet 23% gadījumu preču vērtība pārsniegtu 10 latus.

Nemainīgi visvairāk zādzības mēģinājumus (44%) pastrādājuši cilvēki ekonomiski aktīvā vecumā no 21 – 40 gadiem. Kopumā gada griezumā samazinājies nepilngadīgo (līdz 18 gadiem) likumpārkāpēju skaits – pērn tas bija 13%, bet gadu iepriekš – 21%.

Zagtāko preču TOP augšgalā joprojām ir stiprie alkoholiskie dzērieni, kosmētika un apģērbi, kā arī pārtika. Taču īpaši pērnā gada pēdējā ceturksnī iezīmējās jauna zagtāko preču grupa – ekonomiskās spuldzes. "G4S Latvia" eksperti šādu tendenci skaidro ar vairāku apstākļu sakritību: "vecā standarta" elektroniskās spuldzes vairs netiek ražotas un turpmāk pārdošanā būs tikai ekonomiskās spuldzes, kuru cena ir ievērojami augstāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!