Foto: LETA
Kopš pagājušā gada 1.oktobra, kad Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) rīcībā bija informācija par 55 "legālo" narkotiku tirdzniecības vietām, 20 tirgotavas darbu ir pārtraukušas, informē policijā.

Vienlaikus konstatētas arī 14 jaunas tirdzniecības vietas, no tām deviņas atvērtas oktobrī, liecina policijas apkopotā statistika.
Tirdzniecības objektus policijas darbinieki apsekojuši kopumā 1326 reizes, reidu laikā izņemti 8530 dažāda apjoma iepakojumus un konstatēti 762 dažādi administratīvie pārkāpumi. 152 gadījumos policisti tirdzniecības vietu telpās netika ielaisti.

Aizdomās par atrašanos narkotisko vielu reibumā aizturētas 79 personas, no tām 10 bijušas nepilngadīgas. Kopumā 63 personas policisti atraduši tirdzniecības objekta tuvākajā apkārtnē, 51 no tām nogādāta slimnīcā ekspertīzei.

Pašvaldības policijā ir sākta 291 administratīvā pārkāpuma lieta par bīstamas preces realizēšanu vai ieviešanu tirgū, no tām 210 - tirdzniecības organizatoriem, 19 - objekta īpašniekiem, 10 - pārdevējiem, vēl 15 - citām personām.

RPP priekšnieks Juris Lūkass intervijā aģentūrai LETA norādīja, ka likuma grozījumi, kas atvieglo "legālo" narkotiku izņemšanu no tirdzniecības vietām, milzīgu ieguldījumu problēmas apkarošanā nedod, bet atvieglo dažādas procedūras.

Lai "legālās" narkotikas pilnībā izskaustu, ir nepieciešamas radikālākas metodes, piemēram, to kriminalizēšana, uzskata Lūkass. "Ar administratīvām metodēm darbs nav efektīvs. Negribu nevienu mācīt, bet ir ļoti daudz dažādu iespēju un veidu, lai izvairītos no administratīvā soda. Šobrīd situācija izveidojusies tāda, ka "legālās narkotikas" kļūst par ļoti masveidīgu parādību, un arī tas liecina, ka likumdošanā ir nepieciešamas radikālākas metodes," uzsver RPP priekšnieks.

RPP turpinās darbs pie specifisko uzdevumu nodaļas izveides. Tās uzdevums būs cīnīties ar aktuālākajām problēmām - šobrīd tās ir "legālās" narkotikas.

Vienlaikus RPP plāno ar šīs nodaļas starpniecību īstenot arī informatīvus pasākumus. Šogad tiek plānota plaša informatīvā kampaņa un vizītes skolās. "Mums jau ir izstrādāta filma par narkotikām un atkarību, un sekām, ko izraisa narkotiku lietošana. Te nav runas par "legālajām", bet narkotikām vispār. Filma ir diezgan briesmīga, riebumu izraisoša. Mēs uzstāsimies ar lekcijām skolās - auditorija ir 7., 8. un 9.klase, aptverot visas 119 skolas līdz skolēnu brīvdienām maijā," intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Lūkass.

Policija veiks preventīvo darbu arī vidusskolās, taču Lūkass atzīst, ka šajā vecumā kādu pāraudzināt jau ir grūtāk. "Ja parādīsim to pašu filmu vidusskolēnam, būsim godīgi, viņš jau to visu ir redzējis un viņu ar to filmu vairs nepārsteigs. Tāpēc mēs izvēlējāmies tieši 7., 8. un 9.klasi, jo tā ir grupa, kurai šobrīd veidojas saprašana par to, kas viņi ir sabiedrībā un kas ir kas. Veidojas vērtību sistēma, un, ja mēs šajā veidošanās procesā varēsim iespraukties, tas būs ļoti labi," sacīja policijas priekšnieks.

Eiropola eksperts Klaids Kučalskis iepriekš norādījis, ka "legālo" narkotiku izplatība un arvien jaunu psihoaktīvo vielu atklāšana ir ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas problēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!