Foto: LETA

Krimināllietā, kurā par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu apsūdzēti seši valsts kapitālsabiedrības "Rīgas Austrumu slimnīca" stacionāra "Gaiļezers" medicīnas darbinieki, un viens šīs medicīnas iestādes darbinieks apsūdzēts par valsts amatpersonas bezdarbību, figurē 20 noziedzīgas epizodes, kurās slimnīcai nodarītie zaudējumi lēšami vairāk nekā 12 tūkstošu eiro apmērā.

Kā portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu pret sešiem VSIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas" Diagnostiskās radioloģijas centra stacionāra "Gaiļezers" diagnostisko radioloģijas nodaļu darbiniekiem un kādas citas stacionāra "Gaiļezers" nodaļas darbinieku.

Lēmums par krimināllietas nodošanu tiesai liecina, ka laikā no 2013. gada oktobra līdz 2015. gada aprīlim vairāki medicīnas darbinieki izmantojuši savas pilnvaras un personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par magnētiskās rezonanses izmeklējumu, sistemātiski pieprasījuši materiālas vērtības un tās pieņēmuši no pacientiem par rīcību labuma devēja interesēs. Tādējādi pacientiem bijusi iespēja apiet noteikto rindas kārtību.

Galvenokārt, magnētiskās rezonanses izmeklējumi veikti ārpus oficiālā darba laika.

Medicīnas darbiniekiem, apejot stacionāra "Gaiļezers" noteikto pacientu reģistrēšanas kārtību, veicot izmeklējumus ar magnētisko rezonansi 121 pacientam, slimnīcai nodarīts zaudējums ne mazāk kā 12 396,45 eiro apmērā.

Kopumā veiktas 20 noziedzīga nodarījuma epizodes.

Divi medicīnas darbinieki saukti pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 326.2 panta 1. daļas un Krimināllikuma 326.2 panta 2. daļas. Viena persona saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 20. panta 2. daļas un pēc Krimināllikuma 326.2 panta 2. daļas.

Trīs personām apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 326.2 panta 2. daļas, bet vēl viena persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas.

Prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par valsts amatpersonas bezdarbību likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!