Šā gada 13.jūlijā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors vienošanās procesa kārtībā nodevis tiesai tā saucamo "Gan Bei" krimināllietu, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Pirmstiesas kriminālprocesā prokurors noslēdzis vienošanos par vainas atzīšanu un sodu ar deviņām fiziskajām personām apsūdzībā pēc Krimināllikuma 218.panta trešās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā un 957 799,96 eiro zaudējumu nodarīšanu Latvijas valsts budžetam.

Turklāt prokurors noslēdzis vienošanos procesā par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām, kuru interesēs izvairīšanās no nodokļu nomaksas tika izdarīta.

Vienošanās noslēgšanas brīdī valsts budžetam nodarītais mantiskais zaudējums ir pilnībā atlīdzināts.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors 15. janvārī šajā lietā pieņēma lēmumu par deviņu personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 218. panta 3. daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas organizētā grupā. Bargākā sankcija par šo pārkāpumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Lēmums par personu saukšanu pie kriminālatbildības liecina, ka deviņas personas darbojušās organizētā personu grupā divu uzņēmumu interesēs. Apsūdzētie par laiku no 2014. gada janvāra līdz jūnijam prettiesiski slēpuši ar nodokļiem apliekamo objektu – uzņēmumu restorānos un kafejnīcās gūtos ieņēmumus.

Tādējādi organizētā personu grupa izvairījusies no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas, nodarot valsts budžetam zaudējumus kopsummā 957 799,96 eiro.

Noziedzīgā nodarījuma izdarīšanai personas izmantojušas speciāli radītas datorprogrammas. Ar to palīdzību iespējams izmainīt kases aparātos un kases sistēmās reģistrēto darījumu kopsummas, proti, prettiesiski samazināt dienas ieņēmumus naudas izteiksmē.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija 2014.gada nogalē paziņoja, ka apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas nodarbojās ar sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu kases aparātu datu "sagrozīšanu".

Tā dēvētajā "Gan Bei" krimināllietā VID kopumā deviņas personas atzina par aizdomās turētajām. Septiņas personas bija no sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma un divas personas, kas saistītas ar kases aparātu apkalpojošo dienestu.

Iepriekš toreizējais VID Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Čerņeckis nekonkretizēja, vai starp aizdomās turētajām personām ir Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) sieva.

Tāpat jau vēstīts, ka pie VID atklātā melnā kases aparātu "ļaunatūru" biznesa stūres, iespējams, bijis uzņēmējs Zalmans Brio. Zalmans Brio arī varētu būt viens no trim aizturētajām personām, kam iepriekš šajā kriminālprocesā tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Viņa dēls Daniels Brio ir datorpakalpojumu uzņēmumu "Brio Service" un "Brio SRC" īpašnieks - šie uzņēmumi nodrošināja kases aparātu uzturēšanu ar "Gan Bei", "Lange" un citiem zīmoliem strādājošajā SIA "Lage Ko".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!