Foto: LETA
Kriminālprocesā par par krāpnieciskām darbībām būvniecības procesos valsts robežjoslā aizturētajiem piemērots aizdomās turētās personas statuss, kā arī ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Iekšējās drošības birojā (IDB) portālam "Delfi" norādīja, ka 4. septembrī tiesa lēma nepiemērot apcietinājumu trim aizturētajām personām.

Patlaban visas aizturētās personas ir aizdomās turētā statusā un šobrīd ir pieņemti lēmumi par drošības līdzekļu, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu, piemērošanu.

Aģentūra LETA vēsta, ka bijušajam Valsts robežsardzes (VRS) priekšniekam Normundam Garbaram IDB inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu.

Garbara advokāts Mareks Halturins aģentūrai LETA apliecināja, ka klientam sākotnēji esot inkriminēts Krimināllikuma pants par patvaļīgu koku izciršanu un bojāšanu. Tagad situācija ir mainījusies un atvaļinātajam ģenerālim inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Advokāts šādas situācijas maiņu skaidroja ar "IDB nespēju izprast notiekošo".

Jau ziņots, ka IDB aizturējis VRS Galvenās pārvaldes Bruņojuma, apgādes un tehnisko resursu pārvaldes priekšnieka vietnieku, bijušo VRS priekšnieku Garbaru kā arī divus būvuzņēmuma "Igate" pārstāvjus, tostarp tā līdzīpašnieku Māri Peilānu aizdomās par noziegumiem būvniecības procesos, kas veikti robežsardzes un uzņēmuma noslēgto iepirkuma līgumu ietvaros par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Kriminālprocesā vēl vienam robežsardzes darbiniekam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

IDB bija lūdzis tiesu apcietinājumu piemērot Garbaram un abiem būvnieka "Igate" darbiniekiem.

IDB iepriekš informēja, ka būvniecības procesā konstatētas iespējamas neatbilstības tehniskajai specifikācijai, kā arī tika pieļauta patvaļīga koku izciršana robežjoslā.

Savukārt uzņēmuma finanšu darījumos saskatāmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas pazīmes, par ko arī sākta izmeklēšana.

"Igates" pārstāvis Jānis Stundiņš iepriekš apstiprināja, ka aizturētie ir divi "Igates" darbinieki, kuri bijuši saistīti ar robežjoslas infrastruktūras projektu. Uzņēmums noraida visas IDB izvirzītās apsūdzības.

Jau vēstīts, ka VRS priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts ceturtdien paziņoja, ka uz Valsts robežsardzi publiskajā telpā tiek izdarīts liels spiediens, neievērojot nevainīguma prezumpciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!