Naktī no sestdienas uz svētdienu Daugavpilī gāzes uzpildes stacijā kāds vīrietis aizdedzinājis gāzes balonus, kā rezultātā eksplodējuši vismaz 100 gāzes baloni, bet vēl aptuveni 800 baloni tikuši bojāti. Ugunsgrēkā un gāzes balonu eksplozijā gājis bojā viens cilvēks.
Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses sekretāre Solveiga Smiltene, VUGD darbinieki plkst.3.57 tika izsaukti uz gāzes uzpildes staciju Jelgavas ielā 2, kas atrodas Daugavpils nomalē.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka teritorijā iekļuvis nenoskaidrots vīrietis, kurš atskrūvējis uz rampas esošo balonu ventiļus un aizdedzinājis gāzi. Baloni viens pēc otra sākuši eksplodēt. Ugunsdzēsēju ierašanās pārtraukusi vīrieša izrīcības. Uzsākot dzēšanas darbus, izsludināts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks.

Blakus rampai, kur atradās 900 četrdesmit litru tilpuma gāzes baloni, atradās arī trīs 50 kubikmetru gāzes cisternas, noliktava ar baloniem un aiz sētas atradies arī angārs.

Kā stāstīja Smiltene, bija izveidojusies ļoti bīstama situācija, tādēļ ugunsgrēka dzēšanai tika atsaukti arī brīvmaiņas ugunsdzēsēji. Sasaukti arī pilsētas ārkārtējo situāciju operatīvās komisijas locekļi.

Ugunsgrēka dzēšanu vadījis VUGD Daugavpils brigādes komandiera vietnieks Aivars Līvmanis. Kā atzina Smiltene, Līvmanis pieņēmis pareizus lēmumus - intensīvās degšanas un eksplozijas brīdī lokalizācijā tika iesaistīta viena apkalpe, bet pārējie nodrošināja ūdens padevi no attāluma. Ugunsgrēka vietai citas personas netika pielaistas. Tādēļ eksploziju rezultātā nav cietuši ne ugunsdzēsēji, ne citas personas.

Tā kā vējš uguns liesmas dzinis uz netālo apdzīvoto vietu Ruģeļi, Daugavpils domes pārstāvji bija sagatavojuši arī trīs autobusus, lai nepieciešamības gadījumā varētu evakuēt cilvēkus. Ugunsdzēsējiem ar ūdens stobriem izdevies novērst gāzes cisternu eksploziju un plkst.5.33 ugunsgrēks tika lokalizēts. Iedzīvotāju evakuācija nebija nepieciešama.

Dedzinātājs aizturēts

Policija svētdien ap plkst.13 Daugavpilī aizturēja 1959.gadā dzimušu vīrieti, kurš aizdedzināja gāzes balonus, izraisot eksploziju un plašu ugunsgrēku.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns, vīrieša aizturēšanā bija iesaistīti ap 150 policijas darbinieku. Ierosināta krimināllieta par mantas tīšu bojāšanu vispārbīstamā veidā.

Uzņēmuma "Latvijas propāna gāze" direktors Gints Freibergs aģentūrai LETA pastāstīja, ka vainīgais ar aptuveni 20% ķermeņa apdegumiem bija vērsies pēc palīdzības Daugavpils slimnīcā, kur arī atzinies nodarījumā.

Daugavpils pilsētas slimnīcā aģentūra LETA noskaidroja, ka gāzes uzpildes stacijas eksplozijā vainojamā Fjodora veselības stāvoklis ir apmierinošs. Slimnīcā, kur Fjodors patlaban ārstējas, viņam būs jāuzturas visai ilgi. Slimnīcas pārstāvji gan nesniedza sīkākus komentārus par cietušā veselības stāvokli.

Freibergs norādīja, ka pārbaudīta vainīgā iespējamā saistība ar "Latvijas propāna gāzi", taču izrādījies, ka vīrietis uzņēmumā nekad nav strādājis, tikai dzīvojis netālu no uzņēmuma teritorijas.

Vīrietis balonus aizdedzinājis pēc neveiksmīgām sarunām ar policiju. Vīrietis draudējis visu aizdedzināt, ja viņam kāds tuvosies. Vīrietis pieprasīja, lai notikuma vietā ierodas viņa radinieki un uzņēmuma vadība. Pārrunas ilgušas aptuveni stundu, bet rezultātu nedeva.

Gāzes balonus neesot iespējams atskrūvēt dažu sekunžu laikā, kas ļauj secināt, ka vīrietis ap gāzes baloniem darbojies jau runājot ar policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!