Foto: F64

Ģenerālprokuratūra pārbauda izskanējušo informāciju par vēl diviem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku iespējamiem kukuļošanas gadījumiem.

Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļa apstiprina, ka ir saņemta informācija par diviem citiem gadījumiem, kas saistīti ar iespējamu kukuļa piedāvāšanu. Tiek veikta minētās informācijas pārbaude, teica Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

No amata atstādinātā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša kukuļa došanas mēģinājums pēdējo divu gadu laikā neesot bijis vienīgais, kad KNAB darbinieki būtu informējuši biroja vadību par kukuļa piedāvāšanu vai nodomiem to darīt, bet reakcija neesot bijusi, ceturtdien vēstīja žurnāls "Ir".

Jurašs žurnālam stāstīja, ka vēl divi KNAB darbinieki ir informējuši par iespējami plānotu koruptīvu noziedzīgu nodarījumu, un šie signāli atstāti bez jebkādas vērības.

Viens no pieminētajiem darbiniekiem žurnālam stāstīja, ka pirms diviem gadiem esot līdzīgu ziņojumu sniedzis biroja vadībai, lai gan situācija esot atšķīrusies no Juraša gadījuma, jo viņam kukulis dots pašam, taču minētā darbinieka iesniegums bijis par viņa rīcībā esošu informāciju par citas KNAB amatpersonas kukuļošanu.

Par šo kukuļošanas mēģinājumu arī tika rakstīts iesniegums KNAB vadībai, taču biroja Iekšējās drošības birojs neesot izrādījis nekādu interesi, tāpēc darbinieks bija spiests pats veikt pasākumus, lai kukuļdošanas mēģinājums nenotiktu.

Jau ziņots, ka tiek pārbaudīti arī Juraša apgalvojumi, ka viņam piedāvāts kukulis, lai VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts.

"Juraša 14. jūlijā publiskoto izteikumu pārbaude ir organizēta, un to veiks kompetenta iestāde normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā,"iepriekš ar Ģenerālprokuratūras preses sekretāres starpniecību apliecināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Plašākus skaidrojumus par sākto pārbaudi prokuratūra nesniedz.

Jurašs žurnālam "Ir" apgalvojis, ka viņam piedāvāts vienu miljonu eiro liels kukulis, lai Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Pēc Juraša teiktā, par šo kukuļa piedāvājumu atbilstoši iekšējai kārtībai viņš informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi.

Reaģējot uz Juraša publiski pausto, ka "nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi", KNAB paziņoja, ka, izpaužot šo informāciju, Jurašs ir būtiski kaitējis sekmīgai faktu pārbaudei. Plašākus komentārus KNAB nesniedza.

Tāpat jūlija beigās Jurašs saņēmis Streļčenoka parakstītu rīkojumu, kurš paredz, ka ar 15.augustu tiks izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar Jurašu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

Pagājušā gada vasarā KNAB aizdomās par kukuļošanas noziegumiem aizturēja toreizējo LDz valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni. Aizdomās par kukuļa došanu tika turēts Igaunijas miljonārs uzņēmējs Oļegs Osinovskis. Šā gada jūlijā Ģenerālprokuratūra pret Magoni sāka kriminālvajāšanu par aptuveni 500 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu, savukārt par šī kukuļa došanu tika sākta kriminālvajāšana pret Osinovski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!