Foto: LETA

Ģenerālprokuratūra pagaidām no amata atstādināto Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāju Aiju Orniņu saukusi pie kriminālatbildības par neizpaužamu ziņu atklāšanu, savukārt tiesneses un uzņēmēja Jūlija Krūmiņa iespējamie korupcijas noziegumi vēlreiz būs jāizmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina informēja, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors, izvērtējot no KNAB saņemtos materiālus, šonedēļ pieņēma lēmumu par tiesas priekšsēdētājas saukšanu pie kriminālatbildības par ziņu izpaušanu par personas sodāmību no Tiesu informācijas sistēmas.

Tāpat, izvērtējot krimināllietas materiālus, atzīts, ka patlaban nav pamata lemt jautājumu par tiesneses saukšanu pie kriminālatbildības par kukuļa piedāvājuma pieņemšanu un privātpersonas saukšanu pie kriminālatbildības par kukuļa piedāvājuma izteikšanu. Jau iepriekš izskanējis, ka šī privātpersona ir uzņēmējs Krūmiņš.

Šajā daļā jāturpina izmeklēšana izmeklēšanas iestādē, jo nepieciešama papildus procesuālo darbību veikšana. Līdz ar to pieņemts lēmums par kriminālprocesa sadalīšanu, uzdodot papildus izmeklēšanu, norādīja Sutugina.

KNAB nesen lietā lūdza sākt kriminālvajāšanu un iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka krimināllietā iegūtie pierādījumi norāda uz tiesas priekšsēdētājas prettiesisku rīcību – neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu plašsaziņas līdzekļa pārstāvim un privātpersonas piedāvāta kukuļa pieņemšanu 5000 eiro apmērā.

Vienlaikus KNAB rosināja saukt pie atbildības privātpersonu par kukuļa piedāvāšanu tiesas priekšsēdētajai par trešajai personai vēlamu tiesneses rīcību saistībā ar civillietas izskatīšanu.

Krūmiņš jau nesen teica, ka, pēc viņa domām, šī lieta tiks izbeigta un nebūs nekādu apsūdzību. "Domāju, ka Ģenerālprokuratūra lietu izbeigs un nekādu apsūdzību nebūs. Neesmu devis nekādu naudu. Turklāt Orniņa nav izmeklējusi nevienu no lietām, par ko runā KNAB," teica Krūmiņš.

Kā iepriekš skaidroja Orniņa, minētajā lietā viņai tiek inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un "piedāvājuma pieņemšana" no Krūmiņa.

Viņa uzsvēra, ka Krūmiņu pazīst jau ilgus gadus un uzņēmējs nekad nav viņai piedāvājis kādus materiālus labumus, līdz ar to viņa nekad tādus nav varējusi pieņemt.

Tikmēr Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš vēstīja, ka Krūmiņš varētu būt izmantojis labās attiecības ar Orniņu, lai palīdzētu paziņam saistībā ar kādu civillietu.

Orniņa no amata ir atstādināta un šobrīd strādā Tiesu administrācijā par vecāko referenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!