Rīgas apgabaltiesa ceturtdien nolēma izbeigt procesu pret genocīdā apsūdzēto bijušo Valsts drošības ministrijas (VDM) vecāko operatīvo pilnvaroto Ilju Mašonkinu, jo viņš ir atzīts par nepieskaitāmu, informēja tiesā.
Tiesas rīcībā ir ekspertīzes atzinums par Mašonkina nepieskaitāmību, tāpēc tiks uzsākts process par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu.

Mašonkins savulaik parakstījis vairāk nekā 1500 izsūtīšanas lietu. Krimināllietā bija apzināti vairāk nekā 100 cietušo, taču no viņiem patlaban jau vairāki miruši. Pats tiesājamais ir jau apmēram 90 gadus vecs.

Apgabaltiesa krimināllietu bija paredzējusi sākt izskatīt jau 2005.gada vasarā, taču Mašonkina veselības stāvokļa dēļ process netika sākts.

Tiesa bija saņēmusi advokāta Aleksandra Ogurcova vēstuli, kurā minēts, ka 1915.gadā dzimušais Mašonkins ir otrās grupas invalīds, viņam ir ateroskleroze, glaukoma, viņš ir apkopjams 24 stundas diennaktī, nevar iziet no dzīvokļa un viņam esot kontaktēšanās traucējumi, tolaik ziņoja "Latvijas Avīze".

Krimināllieta ierosināta jau 1998.gadā, kad Mašonkinu arestēja un viņš apmēram divas nedēļas pavadīja savas kādreizējās darbavietas - tā dēvētās stūra mājas - pagrabos.

Rūpes par Krievijas pilsoni Mašonkinu toreiz izrādīja Krievijas vēstniecības konsulārās daļas vadītājs Aleksandrs Rilovs, kas viņu apmeklēja apcietinājuma vietā. Rīgas apgabaltiesa, atsaucoties uz Mašonkina veselības stāvokli un vecumu, atteica viņam apcietinājuma piemērošanu. Viņam piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Ģenerālprokuratūras totalitāro noziegumu izmeklēšanas nodaļa Mašonkinu apsūdz par to, ka 1949.gadā viņš personīgi noformējis atzinumus par 100 ģimeņu izsūtīšanu. Liela daļa no sirmgalvjiem un bērniem mira jau ceļā uz Sibīriju. Izsūtītās ģimenes Mašonkins ierindojis "kulakos un nacionālistos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!