Foto: Latvijas Pasts

Bijušais satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs, dodot piekrišanu līguma projektam par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā starp Digitālās radio un televīzijas centru (DLRTC) un projekta ieviesējiem - "BBC Technology" un "Kempmayer", atļāvis lemt par vienošanos, nevis devis "zaļo gaismu" līguma parakstīšanai. Tā piektdien, liecinot tiesā, norādīja Gorbunovs.

Prokurors Edvīns Piliksers piektdien Gorbunovu pratināja par VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) meitasuzņēmuma DLRTC slēgto līgumu ar "BBC Technology".

Gorbunovs klāstījis, ka no diskusijām ar tagad lietā apsūdzētajiem – toreizējo Latvijas Digitālās radio un televīzijas centra direktoru Māri Pauderu, Valsts radio un televīzijas centrā valsts pilnvarnieci – satiksmes ministrijas pārstāvi Ināru Rudaku un bijušo DLRTC valdes priekšsēdētāju, ģenerāldirektoru Guntaru Spundi sapratis, ka "BBC Technology" ieteicis piesaistīt uzņēmumu "Kempmayer". No sarunām toreizējais ministrs sapratis, ka DLRTC ir digitālās televīzijas projekta pasūtītājs, bet abas ārvalstu kompānijas - "Kempmayer" un "BBC Technology" – projekta izpildītājas. To tiesā piektdien liecināja Gorbunovs.

Apsūdzības liecina, ka lietā iesaistītas personas sniegušas nepatiesas ziņas Gorbunovam un pēc tam arī premjeram Einaram Repšem par to, ka "Kempmayer" realizējis līdzīgus projektus citās valstīs. Savukārt Valdis Purvinskis, būdams DLRTC kontaktpersona līgumā ar Lielbritānijas uzņēmumu "BBC Technology", apsūdzēts par to, ka sagatavoja un nosūtīja "BBC Technology" sešas apzināti nepatiesas informācijas par neeksistējošiem Satiksmes ministrijas norādījumiem iekļaut projekta vadībā uzņēmējsabiedrību "Kempmayer".

Apsūdzība liecina - neraugoties uz "BBC Technology" rakstveida norādēm uz "Kempmayer" neatpazīstamību telekomunikāciju jomā un bažām par šī uzņēmuma nolūkiem, Purvinskis, atsaukdamies uz patiesībā neeksistējošām Satiksmes ministrijas prasībām un norādījumu memorandiem, uzstājīgi aicināja "BBC Technology" tās izdotā dokumentā projekta vadības shēmā iekļaut "integratoru Kempmayer Media Limited".

Savukārt ministrs piektdien liecināja, ka pēc sarunām ar nu jau lietā apsūdzētajiem Rudaku, Pauderu un Spundi, sapratis, ka "BBC Technology" koordinē un uzrauga to, ko dara "Kempmayer". Gorbunovs tiesas sēdē neatminējās, kāda personas pārstāvēja "Kempmayer".

Gorbunovs tiesā piektdien skaidroja, ka, dodot piekrišanu līguma projektam, neesot domājis tā atbalstīšanu vai noraidīšanu, piekrišana nozīmējusi, ka līgums ir apspriežams. Tālāk par to bija jādiskutē un jābalso pilnvarniekiem. Tā laika satiksmes ministrs liecībās norādījis, ka ar līguma projektu viņu iepazīstinājis lietā apsūdzētais jurists Mārtiņš Kvēps, kā arī Gorbunovs atzinumu par to saņēmis no neatkarīga jurista. Abu šo juristu skaidrojumi viņu esot pārliecinājuši.

Gorbunovs arī tiesas sēdē norādīja, ka līgums par digitālās televīzijas ieviešanu tika parakstīts tad, kad viņš satiksmes ministra krēslā vairs nesēdēja.

Vēl tiesas sēdē piektdien tiesnesis Stukāns nolēma apmierināt apsūdzētā advokāta Jāņa Lozes iepriekš pieteikto lūgumu un atcēla viņam piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts.

Šādu lūgumu piektdienas tiesas sēdē pieteica arī apsūdzētais uzņēmējs Uldis Kokins un bijušo "Kempmayer Media Limited" meitasfirmas "Kempmayer Media Latvia" valdes locekļu Jāņa Svārpstona un Andreja Zabecka aizstāvis advokāts Jānis Rozenbergs. Tiesa šos lūgumus vērtēs nākamajās sēdēs.

Gorbunovu par "digitālgeitu" tiesa turpinās pratināt arī nākamajās tiesas sēdēs.

Jau vēstīts, ka digitālās televīzijas krimināllieta ir saistīta ar DLRTC un "Kempmayer Media Latvia" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonu latu.

Apsūdzība liecina, ka ideja par digitālās televīzijas ieviešanu radusies LNT ģenerāldirektoram Andrejam Ēķim un juristam Gintam Bandēnam. Apsūdzība uzskata, ka Ēķis 1999.gada vērsās pie toreizējā premjera Andra Šķēles padomnieku Jurģi Liepnieku, piedāvājot viņam 50% līdzdalību darījumā. Liepnieks šim darījumam piekritis, liecina apsūdzībā teiktais. Vēlāk notikumos iesaistīts arī Pauders, darījumam piesaistot advokātu Mārtiņu Kvēpu, liecina apsūdzība.

Saskaņā ar apsūdzību, advokāts Loze un Kvēps sastādījuši līgumu par digitālās televīzijas izveidošanu Latvijā starp DLRTC un "Kempmayer".

Kopumā uz apsūdzēto sola lietā sēž 20 cilvēki. Apsūdzības ir par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, par valsts amatpersonas bezdarbību, par krāpšanu un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!